Роберто Фирмино е най-важният футболист в Ливърпул, смята бившият шеф на скаутите в Хофенхайм Луц Фаненщил. Както е известно, кариоката направи име в Европа именно с екипа на елитния германски клуб.

Фаненщил е човекът, който одобрява трансфера на Фирмино от Фигерензе в Хофенхайм през 2011 година. Четири години по-късно нападателят акостира на стадион "Анфийлд" за цели 29 милиона паунда.

"Една от най-добрите агенции в Бразилия ни препоръча Фирмино. Тази агенция вече беше пласирала Карлос Едуардо и Луис Густаво в Хофенхайм. Преди това бях виждал Фирмино в игра, но не знаех името му", разказва пред SPOX Фаненщил, който е настоящи шеф на спорта във Фортуна Дюселдорф.

"Роберто не беше известен в Бразилия, защото не беше играл за национални гарнитури и се състезаваше за втородивизионния Фигерензе. Но след детайлни анализи ни стана ясно, че е специален. Хофенхайм направи важна крачка с него."

"Дойде в Германия едва на 19 години и очаквано имаше трудности в началото. Не говореше немски език, но постепенно неговият специален характер изпъкна. Работеше повече от другите, оставаше да тренира допълнително на терена или във фитнеса и физически се развиваше много бързо. Имаше невероятно желание да прогресира."

"Роберто успя да комбинира най-доброто от две коренно различни философии - бразилската и германската. Работеше много при играта без топка. Той има германската дисциплина и бразилския ентусиазъм. Ставаше все по-добър и по-добър."

"И не мен ми беше напълно ясно, че следващата стъпка ще бъде в много по-голям клуб. Ливърпул го привлече, а след това с него вече работеше Юрген Клоп. Той имаше ясен план за Фирмино, с него все едно си спечелил от лотарията. Всички говорят за головете на Мане и Салах, но Фирмино е най-полезният играч на Ливърпул. Само вижте как намира свободните пространства и работата му в дефанзивен план. Той е перфектен", добави Фаненщил.