През зимата Лудогорец направи промени в школата, имаше рокади в треньорския щаб на първия тим, осъществи два входящи трансфера. Общото между всичко това е, че в клуба пристигнаха петима чужденци - испанците Хосе Портолес и Давид Серано ще дърпат конците в ДЮШ, внедрявайки съвременни методики и технологии.

Германецът Бернд Дреер стана помощник на Георги Дерменджиев и вече отговаря за подготовката на вратарите в първия отбор. А вратарят Ренан дос Сантос и нападателят Жоао Паоло допълниха огромния бразилски легион в състава, който вече наброява 10 души. Останалите са защитниците Сисиньо и Натанаел, халфовете Саша, Вандерсон, Кампаняро и Марселиньо, както и нападателите Кафу и Кишада. Само един липсва за пълен стартов състав.

Затова не е никаква изненада, че Лудогорец започна втората си контрола от подготвителния лагер в Турция срещу лидера в Полша Ягелония (1:1) с 11 легионери. Почти същата се очертава да е и картинката и в официалните мачове напролет. Естествено, с малки изменения - титуляр ще бъде Светослав Дяков. Капитанът е безспорна фигура в тима. Защото той хем руши играта на съперника, хем подхваща атаките на тима си. Знае кога да направи фаул, кога трябва да действа агресивно, за да не позволи на целия тим да се огъне. Халфът е много ценен и просто няма как Георги Дерменджиев да не започва титулярния си състав с него. 

На другите българи, които си тежаха на мястото в отбора през последните години, ще се наложи да останат на скамейката. Привличането на Ренан дос Сантос бе ясен знак, че времето на Владислав Стоянов под рамката изтича. Още повече че българският национален вратар не пожела да удължи договора си с клуба. И до лятото, когато раздялата ще е неизбежна, ще се наложи Стоянов да се задоволи със статут на резерва. Същото се отнася и за вече 36-годишния бек Йордан Минев. Той дълго време бе незаменим. Но още в края на есента за негова сметка бе наложен Сисиньо.

Кои са другите българи в първия отбор? Централният защитник Георги Терзиев почти сигурно ще бъде преотстъпен на Ботев Пловдив, защото не може да хване ръка в конкуренцията на Козмин Моци, Игор Пластун и Хосе Паломино. Тази зима от наем в Берое бе върнат Александър Василев. През есента той изигра 15 шампионатни мача за заралии, вкара един гол. Но кой вярва, че 22-годишният футболист ще се наложи? Той трудно ще попада в групата. Ясно е, че няма как да се пребори за място на крилото. Остава да се пробва като ляв бек. Но там е Натанаел и мисията на Василев е невъзможна.

Новото положение със сигурност не се харесва на тарторите като Стоянов и Минев. Но едва ли това ще доведе до някакви толкова големи сътресения в съблекалнята. Все пак родните футболисти в нея са малцинство, въпреки че доста от латиносите имат наши паспорти. В момента перспективите не са за увеличаване на българите в титулярния състав. А за намаляване. Защото Дяков е на 32 години, а в края на месец май, когато се очаква да вдигне шеста поредна шампионска титла, ще стане на 33. И надали още дълго време ще може да брани мястото си. Така че - напролет в състава българинът ще е един, а скоро...

Материал на "Тема Спорт"