Тази вечер в 20 часа италианско време (21 българско) ще бъдат оповестени наказанията по скандала с уговорените мачове в Италия. Спортният съд ще се произнесе едва след като затворят фондовите борси, за да не може да се спекулира с акциите на замесените клубове. Ювентус, Милан, Фиорентина и Лацио ще научат съдбата си от спортния съд.

Според "Гадзета дело спорт" наказанията ще бъдат по-леки от поисканите от прокурорите, но достатъчно сериозни за четирите замесени клуба. Както се очакваше, най-тежко ще бъде наказанието на Ювентус. Именно от бианконерите тръгна целият скандал. Бившият генерален мениджър на тима Лучано Моджи бе човекът, който нагласял кои съдии да водят мачовете на клуба му и как да бъдат ощетявани останалите отбори.

Ювентус ще бъде изпратен в Серия Б, а не в Серия С, както поиска прокурорът. Освен това Старата госпожа ще започне сезона минимум с 20 точки пасив. При това положение едва ли отборът, в който ще играе Валери Божинов ще успее да се класира за Серия А веднага. На Ювентус ще бъдат отнети и двете титли от последните 2 сезона. Те обаче няма да бъдат присъдени на друг отбор.

В Серия Б ще бъдат пратени също Фиорентина и Лацио. На тях също ще бъдат отнети точки. Според прогнозите на "Гадзета дело спорт" и двата клуба ще имат еднакви наказания. От актива им най-вероятно ще бъдат отнети 6 или 7 точки.

Най-леко ще бъде наказанието на Милан. Отборът ще запази мястото си в Серия А. Росонерите обаче ще бъдат наказани с отнемане на точки, но от актива за миналия сезон, а не за следващия както при останалите клубове. По този начин Милан няма да може да играе в евротурнирите тази есен.

Ако тези наказания влязат в сила, представителите на Италия в евротурнирите ще бъдат доста различни. В Шампионската лига ще участват Интер, Рома, Киево и Палермо. Ливорно, Емполи и Парма пък ще са представителите в турнира за Купата на УЕФА.

Изпадналите Месина, Лече и Тревизо почти сигурно ще запазят мястото си в елита за сметка на Ювентус, Фиорентина и Лацио. В Серия А ще играят и новаците Аталанта, Катаня и Торино.