Наполи - Арсенал, мач от Група F на Шампионската Лига. Стадион "Сан Паоло", начало 21.45 часа.

 

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Гибс, Монреал, Дженкинсън, Мертезакер, Косиелни, Вермаелен
Полузащитници: Фламини, Рамзи, Йозил, Касорла, Артета, Уилшър, Росицки
Нападатели: Жиру, Гнабри, Бендтнер, Уолкът

Контузени: Саня, Подолски, Диаби, Окслейд-Чембърлейн, Саного, Мияичи

 

ПРОГНОЗА: Наполи приема Арсенал в заключителен двубой от "Групата на смъртта" в Шампионската Лига, който ще определи кои отбори ще продължат напред и кои ще отпаднат. И трите отбора между Арсенал, Борусия и Наполи имат възможност както да продължат напред, така и да отпаднат. Най-малки са шансовете за класиране на Наполи.

За да се класират напред без да зависят от резултата в другия мач, италианците трябва да победят Арсенал с три гола разлика. Причината е, че при очакваната победа като гост на Борусия над Марсилия трите тима на върха ще имат равни точки. Така първият показател ще бъде головата разлика от мачовете само между тези три отбора.  Равенството също може да класира Наполи, но само при условие, че Марсилия постигне много изненадваща победа над Дортмунд.

От една страна толкова голяма победа срещу стабилен тим като Арсенал е малко вероятна. В първия мач "Артилеристите" напълно надиграха Наполи и можеха да победят и с по-голям резултат от това 2:0. Не трябва да се забравя обаче, че Наполи изигра много силен мач срещу Дортмунд като домакин и очевидно се представя добре на своя Сан Пауло. Един ранен гол може да промени всичко.

От друга страна обаче големият проблем на Рафа Бенитес е защитата. Това се видя и през уикенда срещу Удинезе, когато неговият тим допусна три гола и завърши наравно 3:3. В европейските турнири ситуацията не е по-различна. Наполи няма суха мрежа в европейските турнири вече 12 мача подред.

На другия полюс е защитата на Арсенал. Англичаните имат 6 сухи мрежи в последните си 8 мача в Шампионската Лига (включително квалификациите). Във Висшата Лига пък те имат допуснати само два гола в последните си 8 мача. Тази стабилност е изключително важна за представянето на тима. Точно за този мач се очаква титуляр да бъде и Матийо Фламини, което допълнително да заздрави дефанзивната игра.

Наполи пък ще трябва да се справя без плеймейкъра си Марек Хамшик, който е контузен. Контузени са още Хуан Сунига и Джандоменико Место, докато Антъни Ревейре няма картотека за турнира.

Всички тези факти показват, че Арсенал спокойно може да измъкне равенство, което да му гарантира първото място в групата. От друа страна Наполи няма равен резултат вече 18 поредни мача в европейските турнири. Затова е по-вероятно домакините да допуснат загуба, опитвайки да атакуват прекалено остро и оголвайки защитата си.

Резултат: 0:1