Не казвайте на Манчестър Сити, че вътрешните трофеи не са важни. След като победи Астън Вила с 2:1 на "Уембли", за да си осигури трета поредна Купа на лигата, гражданите вече са притежатели на 8 от последните 9 купи в Англия (б.р. - ако включите двете от Къмюнити шилд, а Пеп Гуардиола със сигурност го прави). Каталунецът беше сериен победител в Барселона и Байерн, а сега стана такъв на "Етихад". Общо има 29 отличия в своята треньорска кариера, а пред него са само две сигурни - Мирча Луческу и легендарният сър Алекс Фъргюсън.

"Играчите ми са гладни за големи успехи и слава", заяви Пеп преди неделното шоу. Разбира се, Европа остава последната граница за победа, но те направиха значителна крачка и на този фронт, след като удариха Реал Мадрид с 2:1 на "Бернабеу" в първи осминафинал от Шампионската лига. 4 дни по-късно Сити се сблъска с по-малко значим противник, който е застрашен от изпадане, но резултатът беше същият. А също така и стремежът и гладът за трофеи.

"Три поредни Купи на лигата е огромен успех. Говорим за невероятно постоянство. Толкова е хубаво. Печелим постоянно. Точно затова и пристигнах - за да печелим всеки мач и всяко състезание. 8 от последните 9 трофея - не мисля, че някой отбор ще повтори нашето постижение", каза гордо Гуардиола след срещата с Вила.

Той направи 8 промени, но това почти нямаше отражение върху интензивността на неговия отбор по време на първото полувреме. Серхио Агуеро, Давид Силва и Рахийм Стърлинг започнаха на скамейката в Мадрид, което подчертава колко важен е бил финалът в Купата на лигата за Сити. Може би изненадващо 19-годишният Фил Фодън започна като титуляр на "Уембли", което означава, че миналото, настоящото и бъдещето на клуба бяха представени сред стартовите 11, а всички имаха своята роля за поредния триумф.

Капитанът Давид Силва даваше всичко от себе си в мач, който може да се окаже последният му на "Уембли" с екипа на Сити. За Фодън пък това беше първи старт вероятно от много предстоящи на митичния стадион. Те водеха Сити напред със своята интензивност, движение и умение. Младокът започна на непознато място - дясно крило, но инстинктивно знаеше какво да прави. Той беше прекалено остър за левия бек на Вила Мат Таргет, а в 20-ата минута Фодън се отчете с асистенция за първия гол в мача, дело на Агуеро. Много бързо Сити удвои чрез Родри, а Кевин де Бройне се задържа на пейката до 58-ата минута. До този момент Фодън бе под светлините на прожекторите и за пореден път показа, че трябва да получава шанс по-често.

Въпреки това без отбранителното ръководство на Аймерик Лапорт Сити остава несигурен в защита. Джон Стоунс имаше ужасяващ момент, който позволи на бирмингамци да се върнат в срещата. Тези проблеми трябва да бъдат решени, ако гражданите искат да сложат край на чакането си за европейски успех.

Но могат да изчакат някой друг ден. Засега Пеп и неговите момчета могат да се забавляват с блясъка на още един трофей.

 

Материал на Goal.com
Превод на вестник "Тема спорт"