Милан е вторият финалист в турнира за Купата на Италия след изключителна драма на “Олимпико”. “Росонерите” устискаха 0:0 като гост на Лацио, но показаха по-здрави нерви при дузпите и след 5:4 ще спорят за трофея срещу Ювентус. 

Двата отбора не успяха да си вкарат гол във втори пореден мач. В допълнение не го сториха и в продълженията или общо 120 игрови минути. Така трябваше да определят победителят от сблъсъка с дузпи. 

Там вратарите на двата отбора Джанлуиджи Донарума и Томаш Стракоша показаха страхотна класа, но развръзката дойде при 13-та дузпа, когато резервата Луис Фелипе стреля над гредата. Алесио Романьоли имаше тежката задача да вкара следващата дузпа и да класира Милан на финала. Защитникът не трепна и след хубав удар с левия крак даде тон на празненствата. 

Дженаро Гатузо заложи на същия си титулярен състав от победата над Рома на “Олимпико” преди дни. Като цяло и тактиката на “росонерите” бе същата - добра и организирана игра в защита, съчетана с контраатаки.

Лацио водеше играта през цялото време и опитваше по-често да застрашава вратата на противника. Джанлуиджи Донарума обаче направи няколко запомнящи се спасявания, а нападателите на “орлите” се отчетоха и с други пропуски. 

Първото полувреме се игра почти изяло в половината на гостите и още в 5-та минута Донарума спаси опасен удар на Чиро Иммобиле с глава. Миг по-късно стражът на Милан отрази и удар по диагонала на Сергей Милинкович-Савич.

Милан отговори с опасен удар на Сусо в 18-та минута, който изиска намесата на Томаш Стракоша. Малко след това вратарят на Лацио успя да отрази и удар на Хакан Чалханоглу от фаул. До края на първата част Донарума отрази нов удар на Иммобиле, а малко след това бе на път да сбърка фатално. Младият вратар на Милан опита да гърдира една топка, но бе изпреварен от Иммобиле, който от аутлинията опита да я насочи във вратата, но ъгълът бе прекалено малък. 

Събитията се повториха и след почивката - Лацио водеше играта, а Милан разчиташе на контраатаки. При една от тях в 56-та минута Давиде Калабрия стреля без подготовка, но Стракоша спаси. Само 4 по-късно Чалханоглу стреля много опасно, но топката мина над гредата. В крайна сметка двата отбора не успяха да си вкарат гол във втори пореден мач и финалистът трябваше да бъде решен след продължения и дузпи. 

В продълженията отново Лацио бе по-активният отбор, но чистите положения бяха за Милан. В първото от тях Донарума спаси мощен удар на Чалханоглу от фаул, а малко след това Романьоли пропусна на метри от голлинията. Пропускът на вечерта обаче бе в 118-та минута. При поредната контраатака Никола Калинич остана сам срещу Стракоша, но стреля над гредата. 

Лацио - Милан 0:0 (4:5)

При дузпите 

1:0 Иммобиле

1:0 Родригес (пропуск) 

1:0 Милинкович-Савич (пропуск) 

1:0 Монтоливо (пропуск) 

1:0 Лукас (пропуск) 

1:1 Бонавентура 

2:1 Пароло 

2:2 Борини 

3:2 Андерсон 

3:3 Бонучи 

4:3 Лулич 

4:4 Чалханоглу 

4:4 Фелипе (пропуск)

4:5 Романьоли 

Лацио: Стракоша, Касерес (68 - Фелипе), Де Врай, Раду, Марушич (92 - Лукаку), Пароло, Лукас, Милинкович-Савич, Лулич, Алберто (67 - Андерсон), Иммобиле 

Милан: Донарума, Родригес, Романьоли, Бонучи, Калабрия, Билия, Бонавентура, Кеси (96 - Монтоливо), Чалханоглу, Сусо (108 - Борини), Кутроне (70 - Калинич)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XTDPlTKpwCc" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

И дузпите: 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8ESCOm-_kTo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>