Милан постигна драматична победа с 2:1 при домакинството си на Дженоа в отложен мач от 1-ия кръг на Серия "А".

Срещата на "Сан Сиро" беше изключително напечена и капитанът на "росонерите" Алесио Романьоли и вратарят на гостите Йониц Андрей Раду бяха главните действащи лице.

Сусо откри резултата още в 4-ата минута, но в началото на втората част защитникът на домакините си отбеляза автогол. Последва масиран натиск на "червено-черните", но стражът на Дженоа спасяваше всичко възможно и тотално отчая Гонсало Игуаин и компания. В 91-ата минута обаче неразчетена намеса на Раду позволи на Романьоли да вкара страхотен гол, с който донесе победата на Милан.

В класирането "росонерите" събраха 18 точки и се изкачиха на 4-то място. Толкова има и Лацио, но "орлите" са с по-лоша голова разлика. Дженоа допусна първа загуба след поредното завръщане на треньора Иван Юрич и остава с 14 т., което отрежда 14-та позиция.


Треньорът на домакините Дженаро Гатузо отново заложи на нова схема. В неделя срещу Сампдория (3:2) той смени любимата си 4-3-3 на 4-4-2. Този път младият спец избра 3-4-1-2. За втора поредна среща Гонсало Игуаин и Патрик Кутроне действаха един до друг на върха на атаката. Сусо игра отдясно, а в центъра беше поставен Хакан Чалханоглу.

Разочароващият до този момент Тиемуе Бакайоко също беше титуляр. За гостите в предни позици започнаха Кшищоф Пьонтек и Кристиан Куаме, а Дарко Лазович и Ервин Зуканович бяха поставени по крилата.

Мачът започна отлично за Милан и още в 4-ата минута Сусо откри резултата. Испанецът се справи с противник и със страхотен удар матира Йониц Андрей Раду. След гола домакините продължиха да контролират играта и нов удар на Сусо създаде главоболия за гостите. После Гонсало Игуаин не намери целта, след което Дженоа изнесе играта в по-предни позиции.

На два пъти полската сензация Кшищоф Пьонтек пропусна да изравни. При втория случай той овладя топката с гръб към вратата, обърна се и шутира, но в аут. После Джанлуиджи Донарума и Тиемуе Бакайоко на няколко пъти накараха тифозите на Милан да изтръпнат. Двамата демонстрираха сериозни колебания при изнасянето на кълбото, но Дженоа не се възползва от грешките. 

След почивката Игуаин можеше да удвои преднината на "росонерите", но вратарят изби изстрела му. В 56-ата минута гостите стигнаха до равенство след изключително куриозно попадение. Бакайоко за сетен път не успя да изнесе, този път след преса на Пьонтек. При суматохата топката отиде в Кристиан Куаме, който направи нещо между центриране и удар. Кълбото обаче рикошира в Алесио Романьоли и прехвърли Донарума за 1:1!

В 64-ата минута Игуаин отправи истински снаряд, но отново Раду успя да избие. От последвалия корнер Матео Мусакио засече с глава, но твърде неточно. По-късно Франк Кеси шутира от непосредствена близост, но отново вратарят на Дженоа беше на мястото си. Милан продължи с масирания натиск и изстрел на Хакан Чалханоглу от воле мина в опасна близост от целта.

Десетина минути преди края и на Донарума му се наложи да показва класа. Дарко Лазович стреля по диагонала, но вратарят на домакините плонжира и изби. Така се стигна до 91-ата минута, когато Милан стигна до втори гол и заслужено спечели. След дълго подаване героят до този момент Раду излезе неразчетено и боксира право в краката на Романьоли. Капитанът на домакините с прекрасно прехвърлящо изпълнение пред наказателното поле оформи крайното 2:1!

Милан – Дженоа 2:1

Голмайстори: 1:0 Сусо (4), 1:1 Романьоли (56), 2:1 Романьоли (91)

Милан: Донарума, Мусакио, Романьоли, Родригес, Бакайоко, Кеси, Лаксалт (63-Абате), Сусо, Чалханоглу (83-Кастийехо), Кутроне, Игуаин
Треньор: Дженаро Гатузо

Дженоа: Раду, Гюнтер, Зуканович, Бираски, Ромуло (67-Велосо), Мацители (78-Омеонга), Кришито, Лазович, Беса, Куама, Пьонтек (85-Пандев)
Треньор: Иван Стринич

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Фабрицио Паскуа 
Жълти картони: Кеси, Родригес (Милан); Кришито, Велосо (Дженоа)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BoookepiY48" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>