Европейският клубен шампион Манчестър Юнайтед се класира на четвъртфинал в Шампионската лига, след като победи 2:0 Интер в реванша от осминафиналите. Първата среща преди 2 седмици завърши 0:0. Юнайтед все още има шанс да стане първият отбор спечелил турнира 2 пъти поред.

Манчестър Юнайтед стана първият носител на трофея от 2004 г- насам, който стига до четвъртфиналите. За последно това направи Милан. След това Порто, Ливърпул, Барселона и Милан се провалиха на осминафинал.

И двамата треньори имаха известни проблеми със състава преди мача. За Юнайтед оздравяха Рио Фърдинанд и Джон О'Шей. Жозе Моуриньо не можеше да използва контузените Матераци, Бурдисо и Киву. Валтер Самуел се пребори с травмата и излезе титуляр. Моуриньо заложи на двама в атака и партньор на Ибрахимович бе Марио Балотели.

Фъргюсън, който имаше само 1 победа над Жозе Моуриньо от 13 опита, излъга Интер с номера на португалеца. Юнайтед вкара бърз гол и след това се затвори и остави съперника да води играта, чакайки своя втори миг.



Още в 4-ата минута Манчестър Юнайтед поведе. Капитанът Райън Гигс изпълни ъглов удар и пропусналият заради наказание първия мач Неманя Видич засече с глава топката в ъгъла. Огромна вина за гола има Патрик Виейра. Французинът пазеше Видич, но позволи на сърбина да се измъкне и да вкара. Виейра не бе излизал титуляр в Шампионската лига от 16 септември.

Голът на Видич бе под №300 във вратата на Интер в евротурнирите. Той напълно разконцентрира италианците и даде крила на домакините. Малко след попадението Димитър Бербатов получи топкато от Руни и стреля от въздуха, но слабо и право във вратаря Жулио Сезар. След това и Кристияно Роналдо пропусна.

Много спорна ситуация, при която двама играчи на Интер последователно играха с ръка в наказателното си поле, бе отмината от рефера Волфганг Щарк. Първо Самуел паднал на земята спря с тяло (и ръка) топката да стигне до Бербатов, а след това повторното центриране на Гигс срещна ръката и тялото на Станкович.

Интер стигна до първата си възможност в 29-ата минута. Златан Ибрахимович засече с глава центриране на Майкон от фаул, но прати топката в земята, а след това тя срещна напречната греда на Ван Дер Сар. Ибра все още не е вкарал гол в елиминационната фаза на Шампионската лига в кариерата си. В средата на полувремето гостите се окопитиха и започнаха да притесняват съперника. Великолепен удар от въздуха на Деян Станкович прелетя покрай гредата.

Халфът бе съвсем близо до гола, в рекордния за сърбин мач №63 в Шампионската лига. Станкович изпревари Предраг Джорджевич, който има 62 срещи в Шампионската лига.

Веднага след това Жулио Сезар показа защо е определян като най-добрия вратар в Италия. Джон О'Шей остана сам срещу него след брилянтен пас на Руни, но бразилецът с великолепен плонж парира удара на ирландеца. Последваха две положения за Интер. Първо Станкович от 3 метра не уцели вратата, а след това Златан Ибрахимович опропасти поредната добра възможност. Той получи топката отдясно, нахлу в наказателното поле, но диагоналният му удар премина на около 50 сантиметра от гредата.

Минута преди почивката Уейн Руни стреля опасно от далеч, но не намери вратата.

Второто полувреме започна с възможност за Интер. Марио Балотели стреля в аут от изгодна позиция. И тогава Юнайтед нанесе решителния удар. Руни центрира отляво и Кристияно Роналдо изскочи зад гърба на защитата на Интер, за да отбележи с глава първия си гол за сезона в турнира. Бербатов бе зад него в засада, но топката така и не стигна до българина, който бе в пасивна засада и съдията прецени, че не влияе на играта.

Интер не се предаде, но нерадзурите, които изиграха един от най-добрите си мачове за сезона, не можеха да уцелят вратата на Ван Дер Сар. Златан Ибрахимович за пореден път не блесна в решаващ мач срещу силен съперник. Моуриньо изигра и последния си ход, като пусна в игра Адриано на мястото на Станкович и заигра с трима в атака. Още с първото си докосване Императора можеше да върне интригата. Камбиасо центрира и Адриано засече топката от въздуха с акробатично изпълнение, но уцели гредата.

Веднага след това Димитър Бербатов пропусна да реши всичко с трети гол. Жулио Сезар обаче парира удара на българина, останал сам срещу вратаря. След това сражът на Интер извади и невероятна тупалка на Уейн Руни. Ибрахимович пък пропусна още едно положение в 73-ата минута след центриране на Мунтари отляво. Остана време и Жулио Сезар да направи поредното си блестящо спасавяне, след фаул изпълнен от Кристияно Роналдо.

В крайна сметка Юнайтед вече 21 поредни мача няма загуба в Шампионската лига. Последното им поражение бе на 2 май 2007 г. на полуфинала срещу Милан (0:3). Червените дяволи нямат поражение на "Олд Трафорд" вече 19 срещи и повече от 4 г. По ирония на съдбата последният съперник спечелил в Манчестър в Шампионската лига бе Милан на 23 февруари 2005.

Сър Алекс Фъргюсън пък наделя за втори път над Жозе Моуриньо от общо 14 мача помежду им. Шотландецът си отмъсти за отпадането срещу Порто на тази фаза от Шампионската лига през 2004. Интер отпадна за трети пореден път на осминафиналите. Най-голямата цел, за която Моуриньо бе назначен, отново си остана мираж. Интер не е печелил най-ценния трофей от 1965 г.

Манчестър Юн - Интер 2:0

Манчестър Юн: Ван Дер Сар, О'Шей, Фърдинанд, Видич, Евра, Карик, Скоулс (70 Андерсон), Роналдо, Гигс, Руни (84 Парк), Бербатов
Голмайстори: Видич 4, Роналдо 49

Интер: Жулио Сезар, Майкон, Кордоба, Самуел, Сантон, Санети, Камбиасо, Станкович (58 Адриано), Виейра (46 Мунтари), Ибрахимович, Балотели (70 Фиго)