Плановете за новия стадион, който да е изця­ло за футбол, поне за момента са за 20 000 зрите­ли, пише "24 часа". Той бе обещан от премиера Бойко Борисов, ако националите про­дължат с победите и до­ри се класират на европейското първенство през 2020 година.

В момента текат пре­говори с БФС, като идея­та е да се увеличи капацитетът поне до 30-35 хил. зрители, който да вземе четири звезди от УЕФА и да може да се организира някой финал в София като суперкупа или този на Лига Европа. 

До 2020 година ще бъде взето решение и за съ­здаването на трети евротурнир, който да обере отборите, които отпад­нат от останалите два. Това се прави заради по-големите рестрикции за попадане в Шампионска­та лига на първенците на държавите с по-нисък коефициент.

Капацитетът в момен­та е продиктуван от лип­сата на интерес във феновете. На мача срещу Норвегия бяха продаде­ни само 7500 билета.

Така наистина новият стадион ще е задължите­лен, след като оставаме само с „Васил Левски" в столицата, където може да се играе мач от групо­вата фаза на евротурнир.

Оглеждат се две места, където да бъде построен новият стадион. Фаворит е това, което се намира до последната спирка на третия метро-лъч от страната на лети­щето откъм „Ботевград­ско шосе". Точно заради това, че ще има спирка на най-удобния транспорт. Там проблем обаче са стари военни резервоа­ри, които трябва да бъ­дат извадени, преди да за­почне строежът, което ще струва доста скъпо.

Другият вариант е сре­щу „Арена Армеец", къ­дето бе базата на повечето отбори на ЦСКА по време на социализма. Но и в момента при го­лямо събитие в залата става невероятно задръ­стване по булеварда пред нея. Наоколо няма и ме­тро, а само проект за трамвайна линия, която да излиза пред бившата гара „Пионер" към бол­ница „Токуда", който обаче става все по-малко вероятен.

УЕФА непрекъснато увеличава критериите за стадионите, на които се играят мачове на нацио­налните отбори, и не е изключено в скоро време „Васил Левски" наи­стина да не отговаря на някои от тях.

Окончателното реше­ние ще бъде взето ве­роятно до края на годи­ната, когато приключват мачовете от Лигата на нациите. Тогава ще е ясно и в каква квалифи­кационна група за евро­пейското първенство ще попадне тимът на Петър Хубчев.