Националният отбор на България по волейбол смачка Финландия с 3:0 (25:21, 25:19, 25:22) в първия си мач от световното първенство, на което страната ни е домакин съвместно с Италия.

Срещата в Двореца на културата и спорта във Варна изгледа и президентът Румен Радев, а в зала "Конгресна" родните национали ще изиграят и останалите срещи от първата фаза на шампионата.

Втората среща на българските "лъвове" е срещу Иран в четвъртък (13 септември) от 20,30 часа. Финландия пък ще играе срещу Куба в петък (14 септември) от 17,00 часа.

Двубоят започна доста нервно и за двата отбора, както и за съдиите, които отсъдиха първото техническо прекъсване при 9:9. Последвала кратка разправия не се отрази добре на нашите, които изостанаха с две точки - 9:11. Постепенно българите поеха контрола върху гейма и го затвориха с 25:21. Открои се играта на Сеганов с центровете, откъдето дойдоха и доста от точките ни. В края на мрежата почти безгрешни бяха Братоев и Скримов.
 
Колеблив старт за четата на Пламен Константинов беляза началото и на втората част. След 11:11 Йосифов и компания обаче разбиха играта на скандинавците с разнообразен сервис и бързо дръпнаха с 16:11. До края не изпуснаха инициативата въпреки няколко неточности в играта на плеймекъра Георги Сеганов. В крайна сметка точка на спора сложи отново централният блокировач Николай Николов с ефектна атака - 25:19.
 
Националите играха доста лежерно в третата част, което осигури интригата до самия край на мача. Нашите дръпнаха с 16:13, когато вдигнаха малко концентрацията. Със силни изяви в атака се отличи Тодор Скримов, който завърши с 11 точки.
 
Единственият негативен акцент в играта ни бе на блок, като нашите центрове успяха само веднъж да реализират точка от блокада за цял мач. Иначе превъзходството ни в нападение бе повече от категорично - 47-31. Директните точки от начален удар също бяха в наша полза 8:3.