Иран нанесе първа загуба на България в група "D" на световното първенство по волейбол, което се провежда в Италия и България. Иранците показаха страхотна игра и спечелиха срещата с 3:1 гейма и са начело в класирането на групата заедно с отбора на Полша.

За България срещата започнаха Николай Учиков, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либеро Теодор Салпаров.

Стартова шестица на Иран бе Милад Ебадипур, Мирсаед Маруфлакрани, Сайед Мохамад Мусави Ерахи, Амир Хафур, Мохамаджават Манавинежад, Али Шафиеи и либеро Махди Маранди.

В началото на първата част играта бе равностойна и резултатът се движеше точка за точка. След четири изравнявания символичните домакини успяха да поведат с 2 точки при 6:4, а след успешна атака на Мохамаджават Манавинежад при първото техническо прекъсване водеха с 8:5.

Иранците показаха отлична игра и започнаха да трупат преднина, която достигна 6 точки при 13:7 и това принуди наставникът на България Пламен Константинов да поиска прекъсване. Националите ни успяха да намалят изоставането си с 2 точки след успешна атака на Николай Учиков и блокада на Виктор Йосифов, но грешките в играта им и при изпълнението на начален удар позволиха на Иран да води с 16:11 при второто техническо прекъсване.

При 19:12 за Иран Пламен Константинов взе второ прекъсване, след което България успя да реализира три поредни точки и да намали пасива си до 15:19. При 23:20 след две поредни точки на България треньорът на Иран Игор Колакович поиска прекъсване.

Националите ни се опитаха да се върнат в гейма, но с атака през центъра на Али Шафаеи Иран взе първата част с 25:22. След равностойно начало в началото на третата част България успя да поведе с 2 точки при 5:3 след отлична атака и блокада.

Иран изравни при 7:7 след грешка в атака на Мирослав Градинаров, но с отлична тройна блокада на България при първото техническо прекъсване националите ни водеха с 8:7. След прекъсването резултатът се движеше точка за точка и бе изравняван три пъти, последно при 10:10, след което след две грешки на националите ни и отлична атака на иранците символичните гости поведоха с 3 точки - 13:10, което принуди Пламен Константинов да поиска прекъсване.

При второто техническо прекъсване резултатът бе 16:12 за Иран. България успя да намали пасива си до 2 точки при 15:17 след ас на Георги Сеганов и блок-аут на Николай Учиков, след което Игор Колакович взе тайм-аут. Иран успя да поведе отново с 4 точки при 20:16 и независимо от поисканото повторение от българския щаб се оказа, че точката е за азиатската страна. Иран показа много добра игра и с атака на Милад Ебадипур взе втората част с 25:20.

И третата част започна равностойно, а резултатът се движеше точка за точка и бе изравняван три пъти, след което отново Иран успя да поведе с 2 точки при 5:3. С две поредни точки, едната от които ас на Виктор Йосифов България изравни веднага при 5:5. След още 2 равенства чрез точка на Светослав Гоцев при атака през центъра при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:7 за националите ни. България успя да поведе с 3 точки при 13:10 след страхотна атака на Николай Пенчев. Гостите обаче успяха да изравнят при 14:14 и след страхотна тройна блокада и грешка на Николай Учиков при начален удар водеха при второто техническо прекъсване с 16:14.

Националите ни изравниха при 16:16, последваха още 3 изравнявания след което България поведе с 3 точки при 22:19, като 21-та точка за националите ни дойде след поискано от Пламен Константинов видео повторение за докосване на на топката на блокадата на Иран. България пропиля два гейм бола, но с атака на Виктор Йосифов през центъра затвори гейма с 25:22 и намали резултата на 1:2. Четвъртата част започна много интересно и оспорвано. След 7 равенства в резултата при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:7 за България. След прекъсването с два аса на Николай Пенчев националите ни поведоха с 10:7.

Иранците изравниха при 12:12 след грешка в атака на Тодор Скирмов, след което Пламен Константинов взе прекъсване. След още две равенства при второто техническо прекъсване преднината бе за Иран - 16:14. Символичните домакини на два пъти успяваха да поведат с по три точки - при 17:14 и 20:17, българите успяваха да стопят изоставането си до точка, но в самия край на гейма иранците реализираха пет поредни и спечелиха гейма с 25:19 и съответно мача с 3:1.

В класирането в групата Полша и Иран имат по 6 точки от два мача и геймово съотношение 6:1, България е с 3 точки и геймово съотношение 4:3, Куба е без точка с геймово съотношение 1:3, Финландия е без точка и спечелен гейм от 1 мач, Пуерто Рико е без спечелена точка и гейм от 2 срещи. Утре надпреварата в групата продължава с два нови двубоя. От 17.00 часа играят Финландия и Куба, а от 20.30 часа България среща Пуерто Рико.