Англия - Панама, мач от Група G на Световното първенство по футбол, стадион “Нижний Новгород”, 15:00 часа българско време. 

Прогнозата на Gol.bg:

Англия ще опита да си осигури осминафинал на Световното първенство, което ще стане със сигурност при победа над Панама. Противникът на “Трите лъва”, който е на 55-та позиция в ранглистата на ФИФА, загуби първата си среща от групата с 0:3 от Белгия, но наставникът на Англия Гарет Саутгейт не очаква лесен мач. 

“Видяхме, че фаворитите изпитват доста трудности срещу отбори от по-задна позиция в ранглистата. Така че трябва да бъдем пределно концентрирани. Няма шанс да подценим съперника, готвим се по най-добрия начин и очаквам да направим добър мач. Искаме да покажем на хората, че Англия може да играе добър футбол. Имаме много технични играчи, искаме да играем с топката и да имаме атакуващ стил”, каза Саутгейт. 

В същото време наставникът на Панама Ерман Гомес изрази мнение, че Англия е един от най-добрите отбори на Световното. “Англичаните могат да вкарат повече голове и от Белгия. Това ще бъде най-тежкият ни мач и то с много”, каза Гомес.  

Очаква се англичаните да бъдат без Деле Али, който получи контузия на тренировка и няма да се рискува здравето му. Вероятно на негово място ще влезе Рубен Лофтъс-Чийк, който го замени в 80-та минута в мача с Тунис (2:1). 

Другата промяна най-вероятно ще бъде Маркъс Рашфорд, който ще почне като титуляр вместо Рахийм Стърлинг. Поне това стана ясно след излязлата в медии снимка с тактиката на Гарет Саутгейт от една от тренировките. 

“Няма драма с това. Тази снимка от тренировката не беше с титулярния състав. Разбрах, че в социалните мрежи е имало някакво напрежение, но наистина няма нужда от това”, добави Саутгейт. 

Селекционерът на Панама Ерман Гомес пък призна на своята пресконференция, че ще започне със състава от мача с Белгия. Така тимът на Панама ще изглежда така: Пенедо, Мурийо, Ескобар, Р. Торес, Дейвис, Гомес, Годой, Купър, Х. Родригес, Барсенас, Перес. 

СТАТИСТИКА 

Това ще бъде първият мач между Англия и Панама. 

Англия няма загуби в последните си 4-те си мача срещу отбори от КОНКАКАФ (2 победи и 2 равни). Завърши наравно срещу САЩ през 2010 г. и срещу Коста Рика през 2014. 

Панама ще бъде 38-мият различен противник за Англия на Световни първенства. “Трите лъва” загубиха първите си мачове само пет пъти: Срещу САЩ и Испания през 1950 г., срещу Уругвай през 1954, срещу Унгария през 1962 и срещу Италия през 1990. 

Отборите от КОНКАКАФ имат само една победа от последните си 10 мача срещу европейски отбори (1 победа, 3 равни и 6 загуби). А тя е доста прясна - 1:0 за Мексико срещу Германия по-рано през турнира. 

Дебютът на Панама на световни финали бе повече от неуспешен - 0:3 от Белгия. Само Украйна (0:4 от Испания) дебютира с по-разгромна загуба през 2006 г. 

Англия не спечели два поредни мача на световни финали след първите си два на турнира през 2006 г.

Само два пъти в историята си Англия спечели първите си два мача на световни финали - 1982 и 2006. 

Хари Кейн вкара във всеки от последните си 4 мача за Англия. Нападателят се намира в най-добрата си форма с екипа на “Трите лъва”. 

С двата си гола срещу Тунис Хари Кейн стана първият англичанин след Гари Линекер (1990 срещу Камерун) с два гола в един мач на Световно първенство. 

Кейн вкара и двете попадения за Англия досега в турнира. Последният англичанин, вкарал повече в груповата фаза, бе Гари Линекер - 3 гола през 1986 г. 

Резултат: 3:0