Бразилия - Швейцария, мач от Група Е на Световното първенство, стадион “Ростов Арена”, Ростов на Дон, 21:00 часа. 

Прогнозата на Gol.bg:

Големият фаворит за световната титла Бразилия започна участието си на Мондиала с мач срещу коравия отбор на Швейцария. Петкратните шампиони продължават да се представят на много високо ниво под ръководството на Тите и бяха въобще първият отбор, който се класира на Световното. 

В подготовката преди турнира големите звезди Вулиан, Роберто Фирмино, Габриел Жезул и Филипе Коутиньо се представиха на много високо ниво, а Неймар показа, че се намира във форма, въпреки че бе дълго време извън терените. 

“Селесао” ще търси реванш за последния си мач на световни финали - загубата с 1:7 от Германия насред Бразилия, която още стряска съня на голяма част от бразилците. Бразилия е големият фаворит на букмейкърите за титлата, а доказателството е единствената загуба в 21 мача, откакто Тите е селекционер. 

“Загубата с 1:7 от Германия вече не е в главите ни. Трябва да се пренастроим, ако искаме да станем световни шампиони и да пренапишем историята”, каза Тиаго Силва. “Имаме невероятна увереност. Добре подготвени сме във всяко едно отношение. За четири години научихме много неща”, добави Паулиньо.

Швейцария обаче не е случаен отбор. Тимът е на 6-та позиция в световната ранглиста, след като спечели 9 поредни победи в квалификациите. Освен това швейцарците завършиха 1:1 срещу Испания в контрола преди Световното. 

Селекционерът Владимир Петкович разкри, че ще бъдат взети специални мерки срещу Неймар. “Разбира се, Неймар е невероятен играч. Трудно е да го удържим през целия мач. Заедно с Кристиано Роналдо, той е един от най-силните играчи в света. Трябва да се подготвим психически, за да се представим добре срещу подобни футболисти”, каза Петкович. В другия мач от групата се срещат Коста Рика срещу Сърбия. 

Неймар показа в контролите, че отсъствието от терена не му се е отразило. Така единствената дилема пред Тите е за поста централен нападател, където трябва да избира между Габриел Жезус и Фирмино. Последният вкара само един гол в квалификациите, но направи невероятен сезон за Ливърпул, а освен това се разписа при победата над Хърватия в контролите преди Световното.

Швейцария ще бъде без Адмир Мехмеди, който е контузен. Все още има съмнения и дали Харис Сеферович ще води атаката на тима. 

СТАТИСТИКА

Бразилия и Швейцария са играли само веднъж помежду си на Световни финали - през 1950 година в Бразилия, когато срещата завършва 2:2. 

Швейцария спечели групата си на Световно първенство само веднъж - през 2006 година. Тогава те станаха единственият отбор, който не допусна нито един гол в турнира (4 мача, 0 гола). 

Бразилия няма загуба в последните си 12 мача в груповата фаза на Световни първенства - 10 победи и 2 равенства. Последното им поражение е от 1998 година от Норвегия. Тимът печели групата си на всяко първенство след 1982 година, като не успя да излезе от нея единствено през 1966 г. 

Бразилия също така спечели 16 от последните си 18 първи мача на Световни първенства (има и две равенства). Последната загуба бе през 1934 г. - 1:3 от Испания. 

Джердан Шакири бе въвлечен в 5 от последните 6 гола на Швейцария на големи турнири (4 гола и 1 асистенция). Той бе и последният играч, който вкара хеттрик на Световно първенство (срещу Хондурас на 25 юни 2014 г.). 

Неймар бе въвлечен в 5 от 11-те гола на Бразилия на предишното Световно (4 гола и 1 асистенция). Освен това вкара 6 гола и даде 8 асистенции в квалификациите - повече от всеки друг играч. 

Тите ще води Бразилия за първи път на Световно първенство. В квалификациите тимът му спечели 12 мача и загуби само един от общо 18 или общо 41 точки. Това е най-доброто постижение в квалификациите на КОНМЕБОЛ след Аржентина за Световното през 2002 г. - 43 т. 

Владимир Петкович също прави дебют на световни финали, след като води Швейцария на Европейското преди две години. Тогава тимът му напусна турнира без загуба - 1 победи и 3 равни, но бе отстранен с дузпи. 

Резултат: 2:0