Носителят на рекордните 7 трофея на UK Championship Рони О'Съливан беше детрониран от Динг Джънхуей с 6-4 на осминафиналите на тазгодишното издание на турнира.

Куриозното е, че поражението на Ракетата идва точно в деня, в който той навършва 44 години. Това е първо негово поражение на втория по престиж снукър турнир от 2016 година насам.

Двубоят започна ужасяващо за легендарния англичанин и той не вкара нито една топка в първите три фрейма. За сметка на това азиатецът наниза серии от 81, 52 и 110 точки. Рони се записа в четвъртата партия, в която конструира брейк от 78 точки.

След кратката почивка Джънхуей поведе отново с три фрейма, Ракетата натисна и изравни за 4-4 след страхотни брейкове от 77, 107 и 124. В този интервал от време неговия опонент записа едва 11 точки.

Динг обаче запази самообладание и не се срина. Той си върна аванса в резултата след серия от 54 точки и малко по-късно детронира противника си.

Така на четвъртфиналите няма да има нито един играч от Топ 4, защото преди това отпаднаха Нийл Робъртсън, Марк Уилямс и Джъд Тръмп. Динг е един от най-успешните състезатели в турнира и преследва своя трети трофей, който може да се окаже първи за него от 2009 година насам.

След мача О'Съливан призна превъзходството на противника си: "Динг заслужи победата. Радвам се, че спечелих 4 фрейма, защото можех да отида на разгром. Той игра страхотно".