Рони О'Съливан е първият финалист на престижния снукър турнир Мастърс, побеждавайки Динг Джънхуей с 6-3 в страхотен двубой в лондонската зала "Александра Палас".

Срещата започна при тотална доминация на Ракетата, който спечели първите четири фрейма след халф-сенчъри брейкове от 58, 75, 52 и 56 точки. Неговият китайски противник не можеше да се отпусне и като цяло в първите пет партии записа най-висока лична серия от срамните за своите стандарти 38 поредни точки.

Все пак Динг се закачи за мача именно в петата част, в началото на която Рони допусна много груба грешка по синята за средния джоб. По-късно в партията О'Съливан излезе в търсене на поне два снукъра, но не успя да хване дивото, след като изпусна питомното.

Отпуснал ръката, Джънхей влезе в страхотна серия и в следващите два фрейма изригна с два сенчъри брейка от 107 и 122 точки. Втората от двете серии със сигурност ще бъде помнена дълго, защото азиатецът беше в график за максимум. 

Той подряза 15-ата черна топка при почти нищожен ъгъл и малко след това направи груб пропуск по жълтата. Фантастичен флук обаче прати топката в средния джоб и това предизвика усмивката дори на Ракетата. При опита си обаче да пласира и зелената топка за същия джоб, Динг не подряза достатъчно и пропусна шанса да вземе чек за 10 000 паунда, който се дава за "147".

Спечелилият рекордните седем титли в турнира англичанин поведе с 65-19 точки в осмата партия, когато и двамата играчи направиха пропуски. Рони извади невероятен късмет, че не фаулира бияча при сейфти удар, защото щеше да остави лесна маса на противника си. Малко след това Джънхуей заложи червена за ъгловия джоб и британецът дръпна с 5-3 части.

Ракетата избухна с невероятна дълга червена топка и се настани край зеленото сукно, а малко след това наниза изумителна дълга кафява топка за далечния ъглов джоб. В крайна сметка той направи пълно разчистване с брейк от 93 точки и на финала утре излиза срещу Джъд Тръмп или Нийл Робъртсън в търсене на безпрецедентната осма титла в турнира.

Веднага след края на мача днес Рони отново показа топлото си отношение към Динг и дори го целуна след прегръдките между тях. Ракетата изнесе пламенна реч и видимо демонстрира уважението си към своя опонент.