Българският специалист по физическа подготовка Милко Георгиев вече 15 месеца работи в Китай с националните отбори по плажен волейбол на голямата азиатска страна, но заради върлуващият коронавирус се прибра в България. Кондиционният треньор разказа за времето, прекарано до момента в работа с мъжкия и женския национални отбори, впечатленията си от Азия, както изрази личното си несъгласие с налаганата масова истерия заради вируса.

Националните отбори по плажен волейбол на Китай включват 8 мъже и 8 жени, разпределени в четири двойки. Софиянецът отговаря основно за физическата подготовка, като работи и индивидуално с някои от състезателите.

"За тези 15 месеца промених цялостната им концепция за кондиционни тренировки. Заварих играчите с недостатъчна релативна сила, а тя е много важна във волейбола. Защото скачаш със собственото си тегло и с него трябва да си добър. Видях грешни движения, които са основни за този спорт, а също така и ниска мобилност. Това наложи в първите 1-2 месеца да се насочим към основни неща, за да можем в следващите два месеца да увеличим всички качества. Но работата ни дава резултати. Резултатът от нашата работа е отскокът на У Цзясин, който е играчът в плажния волейбол с най-висок отскок в света в момента", разказа Милко Георгиев.

Текст към снимка: Милко е с Дийн Селцник, легенда на плажния волейбол в САЩ

Преди да назначат българския специалист, там са работили треньори от САЩ и Бразилия, но китайците били недоволни. Иначе всеки национален отбор на Китай, който се подготвя за Олимпийските игри в Токио, разчита на чуждестранен кондиционен спец.

"Не се бъркам в спортно-техническата работа, има си треньори за мъжете и за жените. Сега ни предстоят олимпийските квалификации, като ние имаме пет варианта, за да стигнем до Токио. Избрали сме да се борим за квота за Токио от квалификациите в Азия, защото там конкуренцията е най-малка.    

През миналата година участвахме буквално в десетки турнири, включително и в двата петзвездни- в Гщаад (Швейцария) и във Виена. А през 2019-а и началото на тази година китайският плажен волейбол постигна и най-големите си успехи. През миналата година на силния турнир в Тайланд, който е със статут на шампионат на Азия китайските отбори обраха трофеите - злато и сребро при жените, злато и бронз при мъжете. А в сегашното издание жените отново са 1-и и 2-и, докато мъжкият тим грабна среброто. Целият този опит помага още на отборите да вдигат нивото си. Това е една добра основа, а най-важният турнир за нас сега се очертава през юни. Трябваше да бъде в Ухан, където в момента е огнището на коронавируса. Чакаме да научим новото място за провеждането му, разказва още бившият състезател по таекуон-до.

Текст към снимка: Милко с най-добрата актуална двойка в плажния волейбол Ван Фан и Ся Сини

"Зега заминаваме на лагер в Лос Анджелис, където ни предстои два месеца лагер. Отиваме по личната покана на легендата в плажния волейбол Дийн Селцник".

За него е сериозно предизвикателство да успее с мъжкия отбор на голямата азиатска страна, тъй като до момента мъжкият отбор по плажен волейбол е участвал едва един път на Олимпиада. Но плажният волейбол в момента в Китай преживява сериозен бум, тъй като с популяризирането му са се заели и правителството, и медиите.

"Жените винаги са били сред участниците на олимпийските турнири. Сега целта е Китай да има два отбора в Токио при нежния пол и поне един при мъжете. Изключително съм щастлив, че имам възможността да работя с волейболистка като Шуе Чен. За мене тя е брилянтният атлет, комплексно най-добрия спортист, с който съм работил".

Георгиев не страда от липса на признание в Китай, след като треньорът на националния отбор е довел отбора от родния си град Шанхай да работи с българина.

"Смятам, че моята система на работа и подготовка е по-добра от всичко, което са ползвали до момента китайците. Твърдя го, тъй като за 15 месеца мисля, че видях достатъчно. Работата на кондиционния треньор не е само да даде силата на играчите. Основното е да утвърди правилните ергономични, безопасни и печелещи време движения. Само така се печели бързина и така се печели липсата на контузии. Но за да няма контузии един спортист, най-критичният период на неговото изграждане е между 12 и 16-годишна възраст. Там те трябва да си изградят навици, там се полагат основите. Радвам се, че когато започнах ръководителите на китайския волейбол ми имаха доверието да стартираме по-бавно.

Договорът на кондиционния специалист е до края на Олимпийските игри, но китайските волейболни ръководители вече правят планове за следващия олимпийски цикъл до Париж.

"Аз лично предпочитам да работя в Европа, защото китайската култура е различна от моята. В Китай е трудно за един чужденец, макар че китайците са много добри хора. И не само. Аз съм много щастлив там, от екипа и хората, с които работим. В Китай няма никаква агресия, човек се чувства добре. Хората в Китай са много гостоприемни, никога не реагират първосигнално с НЕ, ако искаш нещо. Винаги се опитват да те разберат, разказва българският треньор.

"Бих разгледал оферти от европейски отбори във футбола, в другите спортове. За мене ще бъде предизвикателство да работя в тази насока. Надявам се моят агент Антъни Раво да има такива за мене. В момента обаче съм фокусиран върху подготовката на китайските отбори за Токио, казва още треньорът.

Той категорично не е съгласен с обхваналата света истерия заради върлуващия коронавирус. Дори за него по-притеснителна е била реакцията на останалия свят, но не и на Китай.

"Китайците са суперорганизирани. Една седмица преди да гръмне новината по света ние вече бяхме инструктирани от федерацията да не приемаме външни хора в отбора, да не ходим в града и да се храним единствено в базата си на остров Хайнан. Градън Саня, където ние сме базирани, е на 1500 километра по права линия от Ухан, реално няма никаква заплаха. На целия остров, който е с население 10 милиона души, има един починал човек. Бяха спазени всички процедури. Китайците не заслужават такава реакция от света, тя реално е преекспонирана, обяснява Милко Георгиев.