Франция – Белгия, 1/2-финал от Мондиал 2018, "Санкт Петербург Арена", начало: 21.00 часа наше време

Вероятни състави:

Франция: Лорис, Ернандес, Юмтити, Варан, Павар, Погба, Канте, Матюиди, Мбапе, Гризман, Жиру
Селекционер: Дидие Дешан

Белгия: Куртоа, Вертонген, Компани, Вермаелен, Алдервейрелд, Фелайни, Витсел, Чадли, Де Бройне, Азар, Лукаку
Селекционер: Роберто Мартинес

Прогноза на Gol.bg:

Време е за 1/2-финалите от световното първенство. Един срещу друг излизат големият фаворит Франция и звездният отбор на Белгия, който в предната фаза елиминира Бразилия след успех с 2:1.

Очаква се селекционерът на "червените дяволи" Роберто Мартинес да заложи на същата тактика, както срещу "селесао". Това означава, че Кевин Де Бройне ще действа на върха на атаката и ще извежда от дълбочина по фланговете Еден Азар и Ромелу Лукаку. Маруан Фелаини и Насер Чадли отново ще започнат титуляри, докато Дрис Мертенс ще седне на пейката. Единствената промяна е свързана с наказания Тома Мюние. Мястото му отдясно на защитата ще заеме Тоби Алдервейрелд, който има опит на тази позиция. До Венсан Компани ще действа Томас Вермаелен.

Селекционерът на "петлите" Дидие Дешан може да използва всичките си футболисти. Блес Матюиди не игра при успеха с 2:0 над Уругвай на 1/4-финалите заради санкция, но сега ще се завърне в стартовия състав. В предни позиции ще действат звездите Антоан Гризман и Милиан Мбапе, а пред тях Оливие Жиру, чийто задачи си да гърдира топката за първите двама и да им отваря свободни пространства.

В исторически план Франция и Белгия са се срещали два пъти на световни първенства и в двата случа победителят е един и същ. През 1938 г. "петлите" печелят с 3:1 в 1/4-финален сблъсък, което всъщност е и първата фаза от същинската част на мондиалите по онова време. През 1986 г. двата отбора отново стигат 1/2-финал, но там губят мачовете с по 0:2 съответно от Западна Германия и Аржентина. Така Франция и Белгия трябва да определят бронзовия медалист и отборът, предвождан от Жан-Пиер Папен, печели с 4:2 след продължения.

За последно съперниците играха един срещу друг в контролна среща през 2015 г. и "червените дяволи" се наложиха с 4:3 с два гола на Фелаини. Франция няма успех над този съперник в три последователни двубоя, като предните два завършиха без голове. Командите са се срещали помежду си общо 19 пъти и предимството е на страната на "петлите" – 7 успеха, 5 загуби и 7 равенства при голова разлика 36:24.

Нашата прогноза е, че Франция ще спечели тази вечер и ще играе финал с победителя от двойката Хърватия – Англия.

Прогноза: Франция – Белгия 2:1