Кайл Едмънд се класира за пръв път в кариерата си за полуфинал на турнир от Големия шлем, след като в четвъртфинала на Откритото първенство на Австралия победи Григор Димитров с 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. Двубоят продължи 2 часа и 50 минути. 

Едмънд, който заема 49-о място в световната ранглиста, продължи с отличните си игри в Мелбърн, започнали с победа над финалиста от Откритото първенство на САЩ Кевин Андерсcн в първия кръг. 

Британецът направи много солиден мач, като не показа по никакъв начин, че изпитва нетърпение от това, че за пръв път играе на такава фаза на турнир от Шлема. За място на финала Едмънд ще спори с победителя от двубоя между Рафаел Надал и Марин Чилич. 

Минути след края на срещата Едмънд заяви, че все още не може да повярва на случилото се: "Чувството е изключително, трудно ми е да го опиша. Трудно ми е да предам какво чувствам. За пръв път съм на централния корт и усещането бе специално. Григор изигра трудни мачове до момента, имаше 5-сетов мач, но той игра отлично срещу Ник Кириос и знаех, че ще ми бъде много трудно". 

"Имах късмет с този късен пробив в четвъртия сет и се радвам, че успях да запазя нервите си. Надявам се, че това не е последната ми победа на турнира и ще продължа напред", каза след победата Едмънд. "Сега разбирам какво е било на Анди Мъри в последните осем години," допълни той, цитиран от tennis.bg.