Галерия

Наоми Осака е първата японка в историята с титлата на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените. Поставената под номер 4 победи на финала осмата в схемата Петра Квитова (Чехия) със 7:6(2), 5:7, 6:4 след 2:27 часа.

С успеха 21-годишната Осака, която е действаща шампионка и от Откритото първенство на САЩ, стана и първата японка, която ще оглави световната ранглиста на WТА.

Двете за първи път достигнаха до мача за трофея в Мелбърн, а в началото Квитова имаше известно предимство, като пропиля пет възможности за пробив, включително и при преднина 40:0 в седмия гейм.

В последствие чехкинята отрази два сетбола на собствен сервис при 5:6, но в тайбрека Осака поведе с 5:1 точки и този път не пропусна.

Чехкинята стартира с пробив във втората част, но четири поредни гейма японката обърна до 4:2 и изглеждаше, че държи мача под контрол.

При 5:3 Осака поведе с 40:0 при сервис на Квитова, но не се възползва от трите последователни мачбола, а след това допусна и пробив, с който резултатът беше изравнен.

Японката пропусна нов шанс за брейк при 5:5, а това се откази върху нейната психиката, играта й рухна и след серия от грешки тя допусна нов пробив, загуби втория сет, след което напусна корта със сълзи в очите и се прибра за кратко в съблекалнята.

Опитната 28-годишна Квитова продължи серията си на пет последователни гейма на старта на третата част. Но Осака се поуспокои, стабилизира представянето си и с пробив поведе с 2:1.

При 4:2 японката отново пропиля аванс от 40:0 при подаване на Квитова, но този път това не й повлия и тя лесно взе следващия си сервис-гейм за 5:3.

Квитова намали на 4:5, но въпреки всичките си усилия чехкинята, която в края на 2016 година беше нападната с нож от крадец в дома си и трябваше да се подложи на сложна операция на играещата лява ръка, не успя да стигне до третия си трофей от Големия шлем след титлите на "Уимбълдън" през 2011 и 2014 година. Тя все пак ще се изкачи на второто място в световната ранглиста в понеделник.