Испанецът Рафаел Надал продължава защитата на титлата си на Мастърс турнира в Рим с награден фонд 5,21 милиона евро. Поставеният под номер 2 Надал се класира за полуфиналите след победа над сънародника си Фернандо Вердаско с 6:4, 6:0.

Надал допусна неточности само в първия сет, който взе с 6:4, но след това намери своя ритъм на любимия си клей и приключи мача след час и 39 минути игра. На полуфиналите Надал ще срещне Стефанос Циципас, който се класира на полуфиналите без игра след отказването на Роджър Федерер поради контузия.

Надал се провали на полуфиналите на последните три турнира на червени кортове в полуфиналната фаза, като на последната надпревара в Мадрид загуби на полуфиналите именно от Циципас и сега ще търси реванш. 

Аржентинецът Диего Швацман ще играе за първи път на полуфинал на Мастърс турнир след победа над Кей Нишикори (Япония) с 6:4, 6:2.

В спор за място на финала 24-ият поставен Шварцман ще срещне победителя от късния четвъртфинал между водача в схемата Новак Джокович и Хуан Мартин дел Потро.