Рафаел Надал, който се класира за 12-ия си финал на "Ролан Гарос" след трисетова победа над швейцареца Роджър Федерер, заяви, че е бил безкрайно затруднен от силния вятър в хода на целия мач.

Испанецът обаче бе доволен от крайния успех и каза, че той се дължи до голяма степен и на големия му опит в мачовете в Париж.

"Днес наистина ситуацията на корта беше необичайна. Това доведе до много грешки. На моменти ми беше трудно да разбера откъде идва вятърът. Топката бе много трудна за контролиране. 

Ключът към победата бе вторият сет. При сет на сет щеше да стане съвсем различен мач. Роджър играеше много добре и неговият план сработваше до момента, в който допусна втория пробив във втория сет. 

Вятърът създаде проблем и на двама ни и понякога беше въпрос кой ще се приспособи по-добре в дадения момент и ще спечели следващата точка. Исках да бъда агресивен и да не позволявам на Роджър да контролира играта. Знам, че дори и да не съм в най-добрата си форма, опитът успява да ме измъкне. Мисля обаче, че играта ми се подобрява с всеки следващ мач и съм много доволен от развитието на турнира", завърши Надал.