Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович (Сърбия) се класира за четвъртфиналите на турнира на твърди кортове в японската столица Токио с награден фонд 1,9 милиона долара.

Джокович пласира 10 аса и надделя над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Го Соеда с 6:3, 7:5.

Белградчанинът реализира ранен пробив и поведе с 3:1, а след това затвори първия сет с нов брейк в деветия гейм.

Във втората част Джокович проби за 5:3 и сервираше за мача, но 133-ият в света Соеда успя да изравни за 5:5. Номер 1 в схемата, обаче, успя пак да пробие в края на сета, с което си осигури крайната победа.

Домакините все пак имаха поводи за радост, след като квалификантът Язутака Учияма също достигна до четвъртфиналите след успех над молдовеца Раду Албот с с 6:7(2), 6:3, 6:4.

27-годишният Учияма, 136-и в класацията на АТП, очаква Райли Опелка от САЩ, който пласира 19 аса при успеха над французина Жил Симон със 7:6(4), 7:6(2).

Поставеният под номер 8 австралиец Алекс Де Минор, който в неделя спечели трета титла за сезона на турнира в Чжухай (Китай) с награден фонд 1 милион долара, отпадна в първия кръг днес след поражение от южноафриканеца Лойд Харис с 3:6, 7:6(6), 6:7(8), след като пропусна два мачбола в тайбрека на третия сет при 6:5 и при 8:7 точки.

Харис ще играе утре срещу Джон Милман (Австралия) за място на четвъртфиналите.

Шампионът през 2017 година и номер 3 в схемата Давид Гофен (Белгия) пък стартира с успех над испанеца Пабло Кареньо Буста с 1:6, 7:6(8), 6:0, след като на три пъти навакса изоставане от пробив във втория сет, в тайбрека на който също така спаси и три мачбола.

Гофен ще срещне във втория кръг Денис Шаповалов от Канада.