Изказвания след срещата от турнира във Варна от Волейболната лига на нациите между Италия и България, завършила 3:1 за италианците.

Силвано Пранди /треньор на България/ - "Да ви кажа честно, не видях особени подобрения спрямо представянето ни във вчерашния мач. Наистина имаше моменти, в които се получаваха нещата, но за мен поне от този мач вече окончателно стана ясно, че основният ни проблем е с изпълнението на началния удар. Това е нещо, върху което трябва да се поработи. Признавам - имаме проблем с това и аз ще потърся начин да се справим с това нещо, защото то ни тежи и ни пречи да се представяме на по-високо ниво. Второто, което трябва да направя със сигурност, е да започна да стабилизирам основния състав, основната шестица. Смятам, че това също ще започне да ни дава постепенно спокойствие. Това обаче може да стане след като се завърнат в състава Виктор Йосифов и Теодор Салпаров, първият заради своите качества, които има като център, а вторият със своето посрещане и спокойствие, което може да донесе. Към настоящия момент ние не подготвяме един отбор, основната ни цел до този момент беше да работим с група от играчи, някои от тях трябваше да се възстановят, други - да си починат, трябваше постепенно да ги включваме към основния състав, така че за мен не е притеснително и не бих казал, че се намираме в някакъв специфичен момент, в който трябва да се намираме в определена форма. Това е истината, просто като започнахме работа имахме по-голяма група от хора, с които работихме до този момент. За мен не е важно в момента да бъдем във форма, а да се получи това, което е по-важно - Олимпийската квалификация. По скоро обстоятелствата налагат избора да се пътува за Бразилия с двама посрещачи. Искам да дам малко почивка на Тодор Скримов, който има определени физически проблеми и беше във всички мачове до този момент. Николай Пенчев пък има чисто личен мотив - знаете, че очаква все момент да стане баща. така че това е обстоятелство, с което трябва да се съобразя и не виждам някакъв особен проблем в него. Днес като цяло съм по-спокоен от вчерашния мач, ако ме питате дали времето ще стигне да се подготвим за Олимпийската квалификация, аз смятам, че имаме достатъчно време. Дали ще успеем да я спечелим и да се класираме за Олимпийските игри, зависи от това ние какви способности ще имаме спрямо тези на съперника, но към настоящия момент аз съм спокоен, че имаме време да направим нашия отбор да играе така, както трябва."

Цветан Соколов - "Прекалено много грешки направихме, за да играем на нивото на Италия. Играхме с много брак в атака, на сервиз, когато трябваше да продължим една серия, ние я спирахме сами и с това си утежнихме играта. Италия игра добре и на посрещане игра просто наистина страхотно. Аз не съм ги виждал тези хора да посрещат така никога, а играя доста време в Италия, така че поздравления за тях. Ние днес не можахме да се съберем. Аз много бърках в контраатака и мисля, че трябва да работим над тези елементи. За завършване на спечелени разигравания са нужни тренировки, нужно е постоянство. Турнирът във Варна бих оценил негативно от наша страна. Трябваше да го изиграем по съвсем различен начин. За мен вчерашният мач трябваше да го спечелим, но не го спечелихме, но дайте да гледаме положителните неща, имаше положителни моменти, в които се виждаше един отбор, който играе наистина добре и има много да израства. Има моменти, в които показваме волейбол на много високо ниво, има моменти, в които просто показваме, че не сме почнали да го играем. В последните шест мача е важно да разберем системата на игра, която треньорът налага, защото според мен шансове за класиране в шестицата са никакви, така че за нас е важно да играем, да излезем и да разберем неговата система, защото тя е много по-различна от това, което сме играли до момента."

Георги Братоев - "Всичко не ни достигна, за да спечелим този мач. Италия игра много по-добре от нас. В случая голяма част от заслугата да не играем добре беше моя. Определено един много, много слаб мач за мен. Имаме още два турнира и се надявам полека да намерим път, който да следваме и да бъдем в по-добра кондиция. Със сигурност грешките при начален удар са най-големият проблем на отбора на България, защото слабият начален удар води до несигурност, слаба блокада. Съперниците със сигурност не са много силни, защото отбори като Италия в този им вид доскоро сме ги побеждавали с третия състав. Аз по-скоро бих коментира себе си, това че в предните два мача имаше сравнително прилична игра от моя страна, а днес беше ужасяваща работа, но такъв е спортът и животът - понякога се опитваме да дадем максимума от себе, но това не се получава. Хората във Варна са идвали и са ни подкрепяли и в тежки моменти, със сигурност и на тях не им е приятно, че отборът губи и хората харчат своите пари, за да ни гледат, а ние не можем да предложим нещо, което да ги удовлетвори чисто емоционално и това е неприятно. Аз мога да предложа само моите извинения, защото тази публика е свикнала да вижда един отбор, който се бори и дава максимума от себе си."