Мъжкият национален отбор по волейбол ще се събере на лагер, въпреки че няма да има официални мачове през тази година. От Европейската конфедерация решиха европейската квалификация да се проведе през януари в Израел и така отпадна възможността за турнир в България.

Старши треньорът Силвано Пранди и помощникът му Николай Желязков селектираха 17 състезатели, които ще тренират в София между 22 юни и 15 август. При събирането на отбора ще бъдат направени тестове за Covid-19 на всички играчи и служебни лица. Ако всички са отрицателни, още във вторник ще стартират заниманията.

По програма през първите две седмици ще се наблегне само на физическата подготовка с фитнес и лека атлетика. Самият Пранди пристига в София на 5 юли и на следващия ден ще изведе тима на първа волейболна тренировка в зала „Христо Ботев”.

„Съжалявам, че бяха отложени всички мачове от VNL и Европейските квалификации, но това е ситуацията в световен мащаб. Трябва да бъдем търпеливи и внимателни. За мен обаче е важно да проведем този лагер, който ще ни даде възможността да поставим основите за квалификацията през януари. Също така ще видя и някои играчи, които досега не са попадали в националния отбор”, коментира италианският специалист, който за трети път бе избран за наставник на мъжкия тим.

От щаба на тима ще опитат да организират приятелски срещи за първата седмица на август, но предвид несигурната обстановка около коронавируса по-конкретна информация може да има около средата на юли. При първа възможност ще бъде предвидена и открита тренировка за медиите.

Ето и съставът, който ще бъде събран за лагера:

Разпределители:

Георги Братоев („Хебър”)*
Георги Сеганов („Халкбанк”)
Владимир Станков (ЦСКА)

Диагонали:

Цветан Соколов („Зенит”)*
Велизар Чернокожев („Ал Салам”)

Посрещачи:

Тодор Скримов („Енисей Красноярск”)
Мартин Атанасов („Шомон”)
Георги Петров („Нефтохимик 2010”)
Аспарух Аспарухов („Калцедония Верона”)
Гордан Люцканов („Левски София”)

Центрове:

Алекс Грозданов („Равена”)

Светослав Гоцев („Урал”)

Красимир Георгиев („Аркадия Галац”)
Илия Петков („Нефтохимик 2010”)
Мартин Кръстев („Дунав”)

Либеро:

Петър Каракашев („Хебър”)
Кристиян Петров („Нефтохимик 2010”)