На 13 май, когато се очаква подобряване на времето, група спасители ще търсят Боян Петров над лагер 3, който се намира на 7300 метра надморска височина, съобщи китайският посланик Джан Хайджоу на пресконференция днес.

Той отбеляза, че китайската страна обръща голяма внимание върху инцидента с изчезването на Боян Петров. Спасителите се делят на три групи, първата група е от 12 души, които вече са тръгнали от лагера на 5 800 м надморска височина към лагер 1, намиращ се на 6 400 метра надморска височина. Утре е предвидено седем от тези 12 души да тръгнат за лагера на 6 800 метра надморска височина. Заради изключително суровото време в момента спасителите не могат да провеждат спасителна операция в района над 7 300 метра надморска височина, обясни посланикът.

Днес вятърът е със скорост 10-16 метра в секунда, а температурите са между минус 12 и минус 26 градуса. Утре според прогнозата ще бъде облачно с краткотраен снеговалеж и северен вятър със скорост 12-26 м в секунда, а температурите ще са между минус 12 и минус 25 градуса. На 13 май се очаква краткотрайно подобряване на времето и затова тогава се планират спасителните операции и издирвания от 7300 метра нагоре към върха. 

Пристигнали са два хеликоптера и са в очакване на 3700 метра надморска височина. Посланикът разказа, че китайската страна е получила информация за изчезването на Петров на 6 май, а от 7 май китайската страна всестранно е започнала спасителните операции. 

В 10 часа тази сутрин пекинско време първата и втората група от петима и седмина спасители са тръгнали от лагера на 5 800 метра надморска височина, а останалите 13 от спасителите остават там. Когато тези 12 души от първата и втората група пристигнат в лагер едно, петима ще останат там, а останалите седмина ще продължат към втория лагер, като петима от тях ще направят всичко възможно да пристигнат в лагер 3 преди 13 май.

Ако времето не го позволява, те ще пристигнат в лагер 3 сутринта на 13 май, когато според прогнозата скоростта на вятъра ще намалее. На 13 май се планира петимата да тръгнат от лагера, който е на 7300 метра височина, нагоре към върха.

Посланикът разказа, че планът на Боян Петров е бил на втори май да атакува последната част на върха. Групата, в която той участва, е правила два пъти издирване на 4 и 5 май, но не са успели да го намерят и на 6 май официално информират лицето за контакт в базовия лагер за изчезването на Петров. 

Според информацията от отбора, в който участва Петров, той е бил видян за последен път на 3 май и се предполага, че е бил на 7 500 метра надморска височина. На върха има лед и климатичните условия са сложни и променливи, обясни още посланик Хайджоу. От 7 300 метра нагоре все още няма поставени пътеки с въже и това е една от задачите на третата спасителна група - да постави пътека с въже. 

Освен отбора на Петров, в района е имало само още един, китайски отбор. Очаква се утре около 7.30 часа пекинско време хеликоптерите да излетят и в зависимост от времето ще преценят дали биха могли да се издигнат на необходимата височина. Очакваме хубава новина от 13 май, отбеляза посланикът.