Станимир Стоилов е в списък с топ 10 на най-влиятелните футболни хора в Казахстан, макар че дори не е от тази страна. Списъкът бе съставен от електронното издание sport.inform.kz, като за българина се отбелязва, че крайната му дума има огромно значение за това кой български специалист да работи в страната.

"Селекционерът Станимир Стоилов определено е влиятелна фигура. Той вече е легенда в Казахстан. И макар през миналата година да не направи толкова магически неща с националния отбор, колкото с Астана, неговото реноме остана незасегнато и авторитетът му не намаля. Степента на доверие към него от страна на фенове и служители е още висока", пише изданието.

"Стоилов обаче не е влиятелен само като национален селекционер, но той все още привлича вниманието като говорител с който клубните босове в страната се консултират. И именно заради успешната работа на Стоилов местните отбори все още търсят български треньори и много от ръководителите на казахстанските клубове се съветват с него при избора на български треньори", допълва се още в изданието.

Gol.bg припомня, че доста сериозни имена в родното треньорство бяха свързвани с работа в Казахстан, но очевидно не са получили препоръката на Стоилов да работят в бившата съветска република.