Австралийският тенисист Ник Кириос може да понесе изключително тежка санкция заради поредния скандал, който забърка. Световният №30 може да получи глоба от 100 000 долара и отстраняване от тениса за период от три години.

Причина за това са обвиненията в корупция, които хвърли срещу АТР след мача си със Стив Джонсън от първия кръг на US Open, когато коментира паричната си санкция от 113 000 долара. Глобата е сумарна заради всичките му изцепки на турнирите преди Откритото първенство на САЩ.

„Коментарите на Ник Кириос след мача му от първия кръг в Ню Йорк попадат в наказателния правилник на АТР. Казусът ще бъде разгледан и решението ще бъде взето от Гейл Дейвид Брадшоу, който е изпълнителен вицепрезидент по спазване на правилата по време на турнирите“, обявиха от Асоциацията на професионалните тенисисти.

След като стана ясно, че е заплашен от отстраняване от тениса, 24-годишният Кириос излезе с официално изявление на профилите си в социалните мрежи. Това трябваше да бъде опит за извинение на австралиеца, но думите му трудно може да се каже, че звучат по този начин.

„Искам да изясня, че при думите си, че АТР е корумпирано, не използват правилния подбор на думи. Исках да подчертая, че има двоен стандарт, а не корупция. Знам, че поведението ми на моменти е скандално и това ми носи неприятности. Те са напълно заслужени, но други тесисисти правят същите неща, които понякога получават по-малко медийно внимание, и не биват санкционирани“, написа Кириос.

„Това ме притеснява. Знам, че не съм перфектен и не претендирам да бъда. Осъзнавам, че заслужавам наказанията си, но очаквам постоянство и справедливи решения за всички, но това не се случва. Имам подкрепата на президента на АТР Крис Кърмоуд и точно затова искам да обясня моите коментари, но държа на позицията си и усещането за двойните стандарти“, завърши австралийският тенисист.