Девет души, от които петима елитни състезатели, са арестувани във връзка с допинг нарушения по време на световното първенство по ски-бягане в Зеефелд, съобщиха от австрийската полиция.

Сред задържаните спортисти е двукратният бронзов медалист от световни първенства Алексей Полторанин (Казахстан), а другите четирима са Макс Хауке и Доминик Балдауф (Австрия) и Карел Тамярв и Андреас Веерпалу (Естония), който е син на двукратния световен и двукратен олимпийски шампион Андрус Веерпалу.

Арестите са извършени на територията на Зеефелд и Ерфурт, а акцията е координирана между австрийските и германските власти, които дълго време са следели базирана в Германия "криминална организация" по подозрение за многогодишно прилагане на незаконни практики с кръвен допинг на спортисти. 

40-годишен лекар е считан за лидер на схемата. От австрийската полиция обясниха, че единият от задържаните ски-бегачи е заловен в момент на кръвопреливане. Взимането на допинг е криминално деяние в Германия и Австрия и заловените спортисти са заплашени със затвор.