Перфектното начало на сезона за Ливърпул продължава, след като "Мърсисайдци" спечелиха с 1:0 дербито срещу Манчестър Юнайтед от третия кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Анфийлд".

Единственият гол в мача вкара голмайсторът на червените Даниел Стъридж още в 4-та минута. Той се разписа с глава след центриране от корнер.

Така Стъридж вкарва в трети пореден мач за Ливърпул, а тимът на Брендън Роджърс спечели трета поредна победа с 1:0.

С това "Мърсисайдци" за първи път от 19 години насам започват сезона със стопроцентов актив след първите три кръга. Същевременно те прекъснаха и негативната си серия срещу отборите от горната половина от таблицата, а конкретно срещу Манчестър Юнайтед прекъснаха поредицата от три поредни победи за "Червените дяволи".

Новият наставник на Юнайтед Дейвид Мойс пък продължава да няма победа на "Анфийлд" вече 13 мача. В тях той има 8 загуби и 5 равенства.

След три кръга пък шампионът на Англия изостава на 5 точки от лидера Ливърпул, след като записа само 4 точки в първите три кръга.



Ливърпул имаше добра възможност още в 3-та минута, когато Ашли Йънг позволи на Даниел Стъридж да му отнеме топката. Нападателят навлезе в наказателното поле, но вместо да подаде на Яго Аспас се полакоми и от малък ъгъл стреля в тялото на защитник.

От получилия се корнер обаче домакините откриха резултата. Даниел Агер засече с глава и преодоля Давид Де Хеа. Застаналият на голлинията Том Клевърли може би имаше шанс да избие топката, но точно пред него Стъридж я отклони и не му остави шансове.

Юнайтед можеше да отговори само две минути също след корнер. Евра се пребори и отклони топката пред вратата, където застаналият с гръб Робин ван Перси опита акробатичен удар, но прати кълбото високо над вратата.

Филипе Коутиньо отправи топовен удар от дистанция, след като преди това елегантно се освободи от съперник, но прати топката покрай вратата.

За Юнайтед пък Дани Уелбек опита удар от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Симон Миньоле. На другия край на терена Аспас поднесе назад за Джерард и той засече остро от двайсетина метра, но също в ръцете на вратаря.

В 12-та минута ниско центриране от корнер мина през цялата защита на Ливърпул, но накрая топката изненада Ван Перси и той не можа да я овладее само на два метра пред вратата. При следващата ситуация пък Уелбек бе на път да се окаже очи в очи с Миньоле, но в решителния момент ударът му бе блокиран от хвърлилия се на пътя Глен Джонсън.

В средата на полувремето Ливърпул спечели пряк свободен удар на удобна позиция за пряк обстрел, но ударът на Джерард бе уловен от Де Хеа. По-късно при нов пряк свободен удар Джерард отстъпи изпълнението на Коутиньо, но той стреля високо над вратата.

В края на полувремето нервите се обтегнаха и Ван Перси се сдърпа с Даниел Агер след единоборство за висока топка. Холандецът, който имаше вече жълт картон, бутна леко защитника и феновете поискаха да му бъде показан втори такъв, но в действията на нападателя нямаше кой знае каква агресия.

През второто полувреме "Червените дяволи" наложиха лек териториален натиск, но без да затрудняват добре организираната защита на домакините. Все пак лошо изчистване на центриране от корнер от страна на Агер прати топката към Ашли Йънг и той нанесе топовен удар от границата на наказателното поле, но за късмет на Миньоле кълбото уцели тялото на защитник пред вратата.

Гостите имаха претенции за дузпа при един пробив на Уелбек, при който той влезе в единоборство със защитник и падна около аутлинията в наказателното поле, но на повторението се видя, че няма никакво нарушение.

Дейвид Мойс извърши и последните си две смени, пускайки в игра първо Луиш Нани, а след това и Хавиер Ернандес. И португалецът веднага оживи играта на отбора си. Той финтира съперник пред наказателното поле, след което стреля силно между краката на друг защитник,  но Миньоле успя да види топката, за да я спаси.

Малко след него и Чичарито стреля от границата на пеналта, но доста по-леко от Нани и дори не затрудни особено Миньоле.

Юнайтед имаше сериозни затруднения да създава чисти голови положения. Едва в 86-та минута пред гостите се откри такова. След бърза атака Ернандес изведе Ван Перси в наказателното поле, но той от пет метра, макар и от диагонална позиция, не можа да уцели вратата.


Ливърпул - Манчестър Юнайтед 1:0

1:0 Стъридж 4

Ливърпул:
Миньоле, Джонсън (79 Уисдъм), Агер, Шкъртел, Хосе Енрике, Лукас, Хендерсън, Джерард, Коутиньо (84 Луис Алберто), Аспас (60 Стърлинг), Стъридж

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Евра, Фърдинанд, Видич, Джоунс (37 Валенсия), Карик, Клевърли, Йънг (63 Нани), Гигс (73 Ернандес), Уелбек, Ван Персис