Интер шокира актуалния шампион на Италия Наполи, разбивайки „партенопеите“ с 3:0 насред стадион „Диего Армандо Марадона“ в Неаполи в дербито от 14-ия кръг на Серия А.

Хората на Симоне Индзаги изнесоха истинска лекция на домакините, които имаха териториално превъзходство през почти целия мач, но така и не успяха да се възползват от него. Наполи пропусна няколко отлични положения, като веднъж Политано нацели и гредата. Интер показа убийствена ефективност в атака и нанесе четъртата загуба на партенопеите у дома от началото на сезона.

Големият успех за „Змията“ изковаха Хакан Чалханоглу, който откри резултата в 44-ата минута, Николо Барела в 62-ата минута и Маркус Тюрам, който фиксира крайното 0:3 в 85-ата минута.

Така Интер отново се върна на върха в класирането с 35 точки. Актуалният шампион пък се свлече до 4-ата позиция с 24 пункта, колкото има и четвъртият Рома.

Двубоят започна с по-активни действия от страна на „партенопеите“. Първата по-добра възможност в мача обаче бе на сметката на „нерадзурите“ в 12-ата минута. След размяна на пасове между Лаутаро Мартинес и Маркус Тюрам, френският нападател прати топката в мрежата на Алекс Мерет. ВАР и съдиите отмениха попадението заради засада и секнаха радостта на гостите.

Домакините постепенно увеличиха натиска си. В 22-ата минута Замбо Ангиса се строполи в пеналта, но реферът Давиде Маса не видя основание да отсъди дузпа. Матео Политано пък в 36-ата минута тресна напречната греда на вратата на Ян Зомер.

Дойде ред и на Лаутаро Мартинес да блесне с пропуск. Той не успя да преодолее вратаря на „партенопеите“ Мерет.

„Нерадзурите“ нанесоха своя съкрушителен първи удар в 44-ата минута. Тогава след центриране отляво топката стигна до Хакан Чалханоглу на дъгата на пеналта, който със страхотен шут от около 20 метра препарира Мерет – 0:1.

След антракта хората на Валтер Мадзари опитаха да се върнат в мача. В 57-ата минута Осимен проби в пеналта и се строполи след единоборство, но домакините отново не получиха дузпа. След това Зомер спаси удар на Кварахелия.

В 62-ата минута обаче Интер съвсем смълча трибуните на стадион „Диего Марадона“. Лаутаро Мартинес намери Николо Барела, който слаломира между бранителите на домакините и прати топката във вратата – 0:2.

След това шокираните домакини така и не успяха да се окопитят. Дори в 69-ата минута Лаутаро Мартинес профука шанс да вкара нов гол за Интер. За домакините пък пропуск направи Осимен.

В 77-ата минута видимо ядосаният президент на Наполи Де Лаурентис напусна трибуните на стадиона.

Така в 85-ата минута се стигна и до трети гол за „Змията“. Реализира го Маркус Тюрам, който сложи точка на спора. Той прати топката в мрежата на празна врата след пас на резервата Куадрадо.

До края Наполи нямаше сили да вкара поне почетен гол.

Наполи – Интер 0:3

Голмайстори: 0:1 – Хакан Чалханоглу (44), 0:2 – Никола Барела (62), Маркус Тюрам (85)

Наполи: Мерет, Ди Лоренцо, Рахмани, Йостигор, Натан, Елмас, Лоботка, Ангиса, Политано, Осимен, Кварацхелия

Интер: Зомер, Дармиан, Де Фрай, Ачерби, Дъмфрис, Барела, Чалханоглу, Мхитарян, Димарко, Мартинес, Тюрам