Снощи в Рияд се игра финала за Куперкупата на Италия, а шефа на футболната лига Лоренцо Казини възнамерява да има още доста италиански мачове в чужбина. Той потвърди, че в момента се разглежда възможноста цял кръг от Серия А да се играе извън границите на Италия. Вариантите са САЩ и Индия.

Решението за преместване на Суперкопа в Саудитска Арабия се оказа противоречиво за много привърженици, а треньорът на Лацио Маурицио Сари беше най-яростният критик, като отбеляза, че те "ще вземат парите и ще избягат". Ако това трябваше да бъде реклама на италианския футбол, то присъствието на едва 9700 зрители на полуфинала между Наполи и Фиорентина беше показателно за провал.

"Цял кръг от Серия А в чужбина е нещо, което оценяваме, разглеждайки плюсовете и минусите. Очевидно сред минусите е, че местните фенове ще пропуснат цял кръг от мачове в Серия А.Мястото на провеждане ще трябва да бъде определено, а в момента това също няма да е възможно без разрешението на ФИФА и УЕФА."

Що се отнася до Суперкупата, преместването й извън Италия не е нова идея, тъй като през 90-те години на миналия век вече е имало издания, които са се играли в САЩ и Либия, а напоследък - в Саудитска Арабия и Китай.

"Саудитска Арабия е отправна точка от няколко години насам: само погледнете всичко, което правят преди Експо 2030 и Световното първенство по футбол през 2032 г., така че за нас беше важно да бъдем тук", продължава Казини.

"Като Серия А това ни дава възможност да създадем не само търговски, но и дипломатически отношения. В бъдеще бихме могли да се обърнем към Съединените щати, мислейки за техните инвестиции за Световното първенство през 2026 г., докато Индия е страна, в която не се играе само крикет, а Алесандро Дел Пиеро вече отиде там заради футбола."

Това издание през 2024 г. също е историческо, тъй като е първото, което се разширява до финална четворка, като участват не само шампиона и носителя на Купата, но и втория в Серия А и финалиста за купата.

"Клубовете ми казаха, че са доволни от начина, по който се развиха нещата, особено като се има предвид, че за първи път експериментираме с този формат. Очевидно е, че всичко може да се подобри. Все още не сме го обсъждали, но не бих подценявал идеята да използваме формат финална четворка и в Италия."