Президентът на Фиорентина Роко Комисо заплаши да съди местната община заради недостига на средства в размер на 100 млн. евро за реновиране на стадион "Артемио Франки". Собственикът на Виолетовите се опитва да постигне построяването на нов стадион или преструктуриране на съществуващия, откакто пое клуба преди няколко години.

Местните власти обаче го блокираха, настоявайки, че предаването на стадиона на частно предприятие би било вредно - проблем, който е спрял много от проектите за нови стадиони в Италия. Беше постигнато споразумение местният съвет да финансира ремонтирането на "Артемио Франки" и работата по "Курва Феровия" вече започна през февруари 2024 г.

През март беше потвърдено, че правителството се е съгласило да предостави 55 млн. евро за проекта като част от инвестицията Pnrr, с което общото обещано финансиране достигна 157 млн. евро. Днес обаче президентът Комисо говори пред официалните канали на Фиорентина с видео, показващо състоянието на стадиона в момента, и настоя, че останалите 100 млн. евро не са гарантирани.

"Стадион Франки е проблем. През последните няколко дни се срещнахме с министъра на спорта Андреа Абоди и кмета на Флоренция Дарио Нардела. Притесненията относно бъдещето на "Франки" се появяваха на всяка среща. Ясният резултат е, че за да завършим реконструкцията, се нуждаем от поне 100 млн. евро. Освен това разполагаме само с информация за това какво ще се случи през следващия сезон, когато стадионът не може да има капацитет над 22 000 души, ако продължим да играем във Флоренция".

"Смятаме, че преди да започнем работа по който и да е проект, трябва да сме сигурни, че всички необходими средства са налични, а това не е така за Франки, където, както казах, липсват 100 млн. евро. Ние дори не знаем какво ще се случи след края на сезон 2024-25 г. Само през първата година ще изгубим 10-15 млн. евро приходи и това е проблем. Започването на работата по рестилизирането на "Стадио Франки" без необходимите средства за завършване на проекта нанася значителни щети на Фиорентина, както финансови, така и по отношение на управлението на клуба, засяга феновете и цялата общност".

"Клубовете трябва да могат да работят в среда на предвидими дати и разходи. В тази ситуация на несигурност единственото, което знаем със сигурност, е, че ще загубим приходи и ще увеличим разходите. При липсата на нови елементи, които могат да осигурят известна яснота, Фиорентина не може да не се подготви да защити себе си и своите права, като предприеме правни действия."