Селекционерът на германския национален отбор по футбол Йоахим Льов ще напусне поста си след края на Евро 2020, което ще се проведе това лято.

Новината беше съобщена на официалната страница на германския футболен съюз и беше очаквана за мнозина. Твърди се, че самият Йоги е изявил желание неговият договор да бъде прекратен година преди края му.

Специалистът започна работа в Маншафта през 2004 година като дясна ръка на Юрген Клинсман и пое юздите след Мондиал 2006, когато Клинси напусна по свое желание.

Предприемам тази стъпка много съзнателно, пълен с гордост и огромна признателност, но в същото време продължавам да бъда много мотивиран, когато става въпрос за предстоящото европейско първенство. Горд, защото е нещо много специално и чест за мен да бъда въвлечен в моята страна. И защото успях да работя с най-добрите футболисти в страната почти 17 години и ги подкрепях в тяхното развитие. Имах страхотни триумфи с тях и болезнени загуби, но преди всичко много прекрасни и магически моменти – не само спечелването на Мондиал 2014 в Бразилия. Аз съм и ще остана признателен на ДФБ, която винаги е подкрепяла мен и моя отбор с най-добрите възможни условия“, сподели цитираният от БГНЕС Льов в свое изявление.

Големият успех на Льов е триумфът на Мондиал 2014 в Бразилия. След това обаче представянето на германците тръгна надолу, а фиаското на световното първенство в Русия започна да подклажда слуховете за треньорска рокада.

Миналата есен пък в Германия вече поискаха главата на Йоги след унизителното поражение с 0:6 от Испания в Лигата на нациите. Няколко известни личности призоваха Льов да си тръгне веднага, но той все пак реши да остане до европейския шампионат.