Никоя техническа област не може да побере Юрген Клоп. Всеки път, когато германецът вижда момент на подценяване от своите момчета, той настъпва мощно, марширува по тъчлинията и размахва ръце като истински генерал. Няма шанс мениджърът на Ливърпул да намали силата на звука, дори когато брилянтният му отбор е на секунди от класна победа над Челси на „Стамфорд Бридж“ с 2:0.

Но може би това желание за съвършвенство е необходимо на мърсисайдци, за да запазят титлата си. Шампионите изглеждаха гладни както винаги и поставиха сините на мястото им, а Франк Лампард се сблъска челно с реалността. В крайна сметка перспективата Челси да е готов да премахне короната от главата на Ливърпул изглеждаше леко нелепа, дори и на този ранен етап от сезона. Сините похарчиха близо 250 млн. паунда за нови попълнения, но Кепа Арисабалага остава проблем на вратата, а защитните недъзи пламнаха, когато Андреас Кристенсен получи червен картон за нарушение срещу Садио Мане в края на първата част. След почивката сенегалецът унищожи лондончани с два бързи гола в рамките на 4 минути.

Да, изгонването на Кристенсен реши този мач. Но освен това се видя и пропастта между Ливърпул и останалите. Парите, които похарчи Челси, няма да го доближат до шампионите. Тиаго Силва, Бен Чилуел и новият страж Едуар Менди може и да променят това, но изглежда съмнително. Уязвимостта на Кристенсен и Кепа промениха стратегията на Лампард, която бе да спрат мърсисайдци, а не да се надиграват с тях. Всъщност това казва всичко наистина – пропасттавсе още съществува.

Темпото на Садио Мане просто ужасяваше защитата на Челси. И така се стигна до последната минута на първата част, когато сенегалецът избяга на бранителите на сините, а Кристенсен бе принуден да го фаулира. Реферът Пол Тиърни прегледа ситуацията на монитора и прати датчанина под душовете.

А в 50-ата минута логичното се случи. Ливърпул направи прекрасна атака, бърза и директна. Салах пусна към Роберто Фирмино, чието центриране намери Мане, който с глава не остави шанс на Кепа Арисабалага. 240 секунди по-късно дойде и второто попадение. Мане загуби топката, но яростно продължи да гони. Защитникът на Челси Фикайо Томори реши да успокои нещата и върна към Кепа, за да може отборът да се реорганизира. Испанецът имаше цялото време на света да направи нещата по лесния начин. Вместо това той се опита да подаде къс пас към Рийс Джеймс, но Мане прочете действията му като книга, спечелила награда „Пулицър“. Нападателят на Ливърпул пресече и на празна врата вкара втория си гол в двубоя.

До края остана време Челси отново да се закопае. Сините получиха право на дузпа, но Жоржиньо лековато изпусна, а след това нямаше връщане назад. На почивката в игра за Ливърпул се появи Тиаго, който дебютира и показа огромната си класа. През втората част той направи общо 75 точни паса – повече от всеки играч на сините за целия мач. Съвършенство, може би точно това е необходимо за червените, за да задържат короната си...


Материал на "Тема спорт"