Ръководството на Арсенал обяви, че ще освободи 55 души от персонала си заради финансовите последствия от кризата с коронавируса. Само преди няколко дни “артилеристите” спечелиха рекордна 14-та Купа на Футболната асоциация след победа над Челси с 2:1 във финала, което осигури на тима участие в Лига Европа през следващия сезон и солидни допълнителни приходи, но въпреки това шефовете на клуба прибягват до крайни мерки за справяне с кризата.

“Приходите от телевизионни права, домакински мачове и комерсиална дейност намаляха драстично и това ще продължи да се отразява поне през следващия сезон 2020/21. Направихме всичко по силите си, за да намалим разходите, включително и доброволно намаляване на възнагражденията, но вече е неизбежно да намалим разходите си допълнително, за да сме сигурни, че ще функционираме по възобновяем и отговорен начин. Правим предложенията за съкращения с натежало сърце и обмислихме всички други варианти, преди да стигнем дотук”, обявиха от лондонския клуб.

Новината доведе до гневна реакция от страна на феновете на Арсенал в социалните мрежи, като привържениците изтъкват огромните заплати, които получават футболистите, докато в същото време други служители губят работата си. Най-често се изтъква случаят с Месут Йозил, който получава по 350 хиляди паунда на седмица, но не е играл от началото на годината заради конфликт с мениджъра Микел Артета. Като допълнение ръководството на Арсенал се опитва да убеди голмайстора Пиер-Емерик Обамеянг да подпише нов договор и да остане в тима, като му предлага 300 хиляди паунда на седмица.

Феновете отбелязват и че богатството на милиардера собственик на клуба Стан Крьонке е нараснало с 300 милиона долара от началото на годината въпреки пандемията от COVID-19. /БГНЕС