Мениджърът Юрген Клоп даде интервю пред сайта на Ливърпул, в което разказа за положителния ефект от завръщането на тренировките, след като неговите играчи и персонал отново се събраха на базата в сряда. 

За да спазят мерките за сигурност срещу COVID-19, червените трябваше да се готвят на малки групи, поддържайки социално дистанциране. Клоп пък обясни как този период е нещо като предсезонна подготовка не само за довършването на настоящата кампания, но и за следващата.

Ливърпул на практика е сигурен шампион във Висшата лига, тъй като има нужда от 2 победи в оставащите 9 мача, за да си гарантира титлата. В същото време мърсисайдци вече отпаднаха от ШЛ и ФА Къп.

 

Юрген, отново сте на базата в Мелууд и очевидно сте много, много щастлив, че се завръщате. Може ли да ни разкажете за тази необичайна и емоционална сутрин за вас?
- Денят започна наистина много добре. Събудих се дори по-рано от обикновено и тогава разбрах, че тази сутрин няма да е като другите. Знаете ли, почувствах се като на първия учебен ден... За мен той мина преди 46 години, но сега е почти същото. Облякох си работната униформа отново, за да отида на тренировка. Карах до базата и бях много радостен да видя момчетата. Ех, досега се срещнах само с 10 от тях и хората от щаба, но това също е добре като за начало. Всички изглеждат в добро състояние на духа. Времето е блестящо тук. Базата е приготвена отлично за нас.

Винаги сте говорили колко важен е всеки човек в Ливърпул - не само играчите, а всички членове на персонала. Това сега сигурно се усеща още повече от лична и професионална гледна точка...
- Точно така, абсолютно брилянтно е. Базата бе заета през целия този период. Не с тренировки, но например готвачите приготвяха храна за футболистите, имаше доставки и всякакви подобни работи. Много неща се случваха, които не са свързани с футбола. Затова сега е страхотно да се върнем и да видим колко добре е подготвено всичко. Рей Хоган (административен мениджър) свърши изключителна работа, за да постави нещата на мястото си.

Както казах, тук има само еднопосочни пътища. Ако си на грешното място и трябва да отидеш до тоалетна, ще ти е нужен близо половин час, но такъв е животът в момента.
Всичко е различно, но трябва да свикнем с него и после да го използваме. В момента, в който се нагодиш, тогава започваш и с правилните неща. Сега започнахме тренировки, което е плюс, но не с голяма интензивност. В крайна сметка момчетата изглеждат в добра форма. Не знаем точно колко време имаме, но то е достатъчно за останалата част от кампанията. А ние гледаме и към следващия сезон, защото не мисля, че ще има голяма почивка през лятото. Не знаем точно, но трябва да се готвим за по-кратка пауза между двата сезона. Това означава, че сега сме в период на подготовка, който трябва да използваме добре.

Доколко този период ще прилича на предсезонен лагер? Ще бъде ли подобно, ще започнете ли отново с фитнес?
- Това си е предсезонна подготовка за нас. Не знаем колко ще продължи, а и няма да имаме тестови игри и контроли. Може би ще организираме нещо помежду си, когато ни позволят. Няма да е същото като в другите летни лагери, но пак става дума за предсезонна подготовка. Обикновено нашите играчи имат 2-3 седмици почивка годишно, а сега бяха 9 седмици извън работа. 

Това е добре, от една страна, защото най-сетне момчетата имаха истинска почивка, но пък в същото време не можеш да си починеш, когато се притесняваш за извънредната ситуация по света. Но това е положението и ние сега вече направихме тестовете, с които да разберем кой играч в каква форма се намира. Това е началната точка, от която да тръгнем. След това трябва да сме сигурни, че сме възможно най-готови за първия мач, после и за втория, а за третия вече да сме на 100%.

В първата сутрин гледахте две групи момчета, които започнаха. Как изглеждаха те и усещахте ли ги така, както се надявахте и очаквахте?
- Беше перфектно, абсолютно перфектно. Сесиите бяха отлично организирани, всичко беше само футбол. Ставаше дума за малки неща, да свикнем с терена, обувките и топката. Обръщане, пасове, тичане, леки ускорения и такива неща. Малко и удари... Изглеждаше много добре. Ако някой от нашите фенове се притеснява, не бива да го прави, защото момчетата са в добра форма. 

Предсезонната подготовка е най-креативният период от годината, но сега не ни позволяват да правим малки мачове помежду си. Това отнема много важни неща от футбола, но за нас не е проблем. За всички е едно и също. Ние трябва да бъдем креативни, за да не им е скучно за футболистите. Ако те се наслаждават на нещата, които правят, в един момент ще бъдат готови да вдигнем оборотите. Не мисля, че някой, който е писал футболна книга, е могъл да предвиди ситуация като сегашната. Че ще дойде пандемия и играчите няма да могат да се доближават на 2 метра един от друг... Затова ние сами трябва да измислим нещо ново и ще направим.

Всички играчи ли са здрави в момента. Имаше някои, които не бяха готови преди последния мач?
- Да, с групата всичко е наред. Футболистите са здрави и дано така продължават, разбира се. Дано феновете са ни гледали. Играчите са пълни с усмивки, времето тук е чудесно.

Очевидно това е първата стъпка от процеса за завръщане. Целите ли се в определена дата за мачове, или сега просто се съсредоточавате върху това да сте заедно и да се приспособите към новите условия?
- От гледна точка на науката за спорта е голямо предизвикателство да се готвим за нещо, което не знаем кога ще се случи. Играчите трябва да са на линия в даден неизвестен момент, но това е тяхната работа. Наслаждавам се на тези проблеми повече, отколкото на проблемите, които имах в последните седмици. Затова ще намерим решение. Лигата реши да ни позволи да тренираме. Не е лесно да спазим всички разпоредби, но го правим. Затова сме тук и можем да започнем да се готвим на много сигурно място. Тренираме за бъдещето, но още не знаем кога ще започне то...

 

Превод на "Тема спорт"