Първенецът Ливърпул се измъчи срещу новака Лийдс, побеждавайки с късен гол и хеттрик на Мохамед Салах с 4:3 в двубой от първия кръг на сезон 2020/21 в английската Висша лига. 

Първото полувреме на стадион "Анфийлд" представляваше истинска голова фиеста, при която шампионите повеждаха на три пъти, но завърналият се в елита след 16 годишно изгнание Лийдс показваше зъби.

Мохамед Салах се разписа на два пъти, а Върджил ван Дайк първо стана герой заради гола си с глава, но после се превърна в грешник след груба грешка. 

Джак Харисън и Патрик Бамфорд връщаха тима на Марсело "Лудия" Биелса в мача, а в средата на второто полувреме го стори и Матеуш Клих. В 88-ата минута обаче Ливърпул получи втора дузпа и Салах оформи своя хеттрик.

Цели четири попадения (по две за двата отбора) в срещата бяха отменени - три заради засада и едно заради нарушение.


Двубоят започна по възможно най-добрия начин за Ливърпул - с ранна дузпа. Мохамед Салах намери коридор за стрелба и топката се удари в ръката на Робин Кох, което даде основание на рефера Майкъл Оливър да посочи бялата точка. Египтянинът заложи на грубата сила при изпълнението и не сбърка.

Завърналият се в елита след 16-годишно изгнание Лийдс не се смути и малко след това Елдер Коста провря кълбото в мрежата зад Алисон Бекер. Попадението правилно не беше признато заради положение на лека засада.

Нещо повече - в 12-ата минута новаците официално изравниха резултата! Заслугата беше изцяло на Джак Харисън, който си спря топката по феноменален начин във въздуха след дълъг пас на Калвин Филипс и след това матира трима футболисти на домакините, завършвайки с точен удар в долния ляв ъгъл.

Не след дълго беше отменен и гол на Ливърпул заради засада. Садио Мане прехвърли изкусно излезлия напред вратар Мелие, но правилно беше отчетена засада на Анди Робъртсън секунди по-рано.

Ливърпул си върна аванса в резултата в средата на първото полувреме, когато Върджил ван Дайк се извиси над всички при изпълнение на корнер и вкара с глава от границата на малкия пеналт.

Точно преди да изтече половин час игра ван Дайк се превърна от герой в грешник. Той изчисти лошо в краката на Патрик Бамфорд и пропилелият добър шанс преди това нападател намери долния ляв ъгъл. Любопитното е, че гостите се върнаха в мача в момент, в който бяха притиснати и Паскал Струйк дори можеше да си вкара ефектен автогол.

Головата фиеста продължаваше и с второто си попадение за сезона след само 33 минути игра се отличи Салах. Звездата на шампионите изчака на втора редица при центриране в наказателното поле, "хвана" топката по чудесен начин от въздуха и я заби зад безпомощния Мелие.

Веднага след почивката домакините натиснаха и имаха две добри възможности. Силният изстрел на Вайналдум обаче попадна в обсега на вратаря, а след това ударът с глава на ван Дайк мина над целта. Преди изтичането на час игра пък беше отменен автогол с глава на Трент Александър-Арнолд заради засада.

Домакините продължаваха да бъдат нестабилни в отбрана и в средата на второто полувреме Лийдс изравни за трети път днес. Матеуш Клих получи от Коста в наказателното поле и след чудесно първо докосване вкара шеметен диагонален гол.

Салах получи добра възможност, но шутира над напречната греда, а разочарованието в редиците на Ливърпул вече започваше да дава отражение на играта на отбора и на езика на тялото на всеки футболист. 

Десетина минути преди края на редовното време попадение и на ван Дайк беше отменено, но този път заради нарушение в атака на Къртис Джоунс. В 87-ата минута пък Боби Фирмино профука златна възможност, когато беше блокиран в последния момент в наказателното поле.

60 секунди след това Ливърпул вече беше получил право да изпълни втора дузпа заради нарушение на Родриго срещу Фабиньо. Мохамед Салах пое отговорността и не сбърка, стартирайки кампанията с престижен хеттрик.

В добавеното време на срещата Лийдс не успя да стигне до реална опасност, а Салах стана първият футболист на Ливърпул от 1988 година насам, който започва новия сезон с хеттрик. Преди 32 години това стори Джон Олдридж.


Ливърпул - Лийдс 4:3

1:0 Мохамед Салах - 4', дузпа
1:1 Джак Харисън - 12'
2:1 Върджил ван Дайк  - 20'
2:2 Патрик Бамфорд - 30'
3:2 Мохамед Салах - 33'
3:3 Матеуш Клих - 66'
4:3 Мохамед Салах - 88', дузпа