Марсело Биелса седеше до Хорхе Валдано по време на полет към Англия за Евро 1996, когато внезапно попита сънародника си: "Когато загубиш някой мач, мислил ли си да се самоубиеш?" 

Ако беше дошъл от някой друг, този въпрос щеше да бъде приет като шега. Но при Биелса такива реплики са просто проява на искреност. 24 години след първото си посещение във Великобритания прочутият треньор с неизмеримо влияние върху футболните тенденции е на път да събуди спящия гигант на английския футбол Лийдс и да го върне във Висшата лига след 16 сезона странстване по долните дивизии.

Лудия, както е прякорът му, вече е със статут на легенда в Йоркшър, където историите за неговите странности добиват все по-голяма популярност. Треньорският път на Биелса тръгва от Нюелс Олд Бойс, където той се изявява и като футболист. 

Като наставник печели две поредни титли с клуба и днес стадионът на отбора е кръстен на него. Именно в Росарио Биелса добива репутация колкото заради напредничавите си треньорски идеи, толкова и заради своята ексцентричност.

ОТРЕЖИ СИ ПРЪСТА

Показателен за характера му е случаят от 1990-а преди местното дерби между Нюелс и Росарио Сентрал. Биелса вика тийнейджъра Фернандо Гамбоа настрана и го пита колко силно желае победата в дербито. Младокът отговаря ентусиазирано, но треньорът не е впечатлен: "Готов ли си да отрежеш единия си пръст в името на победата?"Обърканият защитник отговаря, че ако трябва да жертва по един пръст за всяко дерби, не след дълго ще остане съвсем без ръце. "Не разбираш какво значи да искаш успеха с цялото си сърце", отвръща Биелса. На следващия ден Гамбоа отбелязва първия гол за успеха на Нюелс с 4:3.

ЛУДИЯ СЕ РАЖДА

През следващия сезон Нюелс е разгромен с 0:6 от Сан Лоренсо за Копа Либертадорес и 20 разгневени ултраси се събират пред дома на Биелса. Феновете искат треньорът да се изправи пред тях и той наистина се появява пред вратата, но с граната в ръка! "Ако не си тръгнете, дърпам щифта", казва Марсело. Именно след този случай се ражда прякорът му Лудия.

ЖИВОТ С МОНАХИНИ

Въпреки цялата си енергичност и нервност Марсело има и съвсем противоположна страна на характера си. След като напуска треньорския пост в аржентинския национален отбор през 2004-а, се оттегля в манастир и живее там в продължение на три месеца заедно с монахини, без телефон, телевизия и връзка с външния свят. Биелса се отдава на четене и се изправя срещу чувството си за вина, че не е успял да постигне нещо повече с Аржентина. После наставникът се завръща в своята ферма и още три години живее доста изолирано, макар че не спира да следи и изучава футбола.

ДА СЕ ПРЕДАДЕШ НА ПОЛИЦИЯТА

Чувството за справедливост на Биелса е толкова силно, че веднъж сам се предава на полицията. Причината е незначително сбиване със строителен работник и се случва, когато Марсело е треньор на Атлетик Билбао. Работникът не счита за нужно да се оплаче в полицията, но Биелса се чувства виновен и смята, че трябва да понесе последствия. Полицаите обаче не желаят да се занимават и просто го отпращат.

ШПИОНСКИ СКАНДАЛ

Той беше в центъра на шпионския скандал през сезон 2018/19, когато Лийдс беше уличен, че праща свои служители да шпионират тренировките на предстоящи съперници. Макар че не бяха нарушени никакви конкретни правила, клубът беше глобен с 200 хил. паунда за липса на добросъвестност към своите опоненти в Чемпиъншип. Кулминацията на сагата беше паметна пресконференция на Биелса, в която той разкри подробно методите си пред журналистите и наблегна на детайлната подготовка и проучване, които провежда преди всеки мач. Относно шпионирането Биелса пое цялата отговорност за скандала и обясни, че в Южна Америка такива методи не се смятат за измама.

ФЕЪРПЛЕЙ

Малко по-късно Биелса и Лийдс получиха наградата на ФИФА за феърплей, след като спряха да играят и позволиха на Астън Вила да им вкара гол на "Елънд Роуд". Йоркшърци бяха открили резултата, докато играч на бирмингамци лежеше контузен на терена. Това доведе до масово спречкване. Лудия беше уловен истерично да дава инструкции на футболистите си да спрат да играят и да позволят на Вила да изравни. Единствено Понтус Янсон се възпротиви и беше продаден следващото лято...

ПЕРФЕКЦИОНИЗМЪТ

Подозира се, че Биелса притежава повече записи и е изгледал повече футболни мачове от всеки друг. Той е усъвършенствал способността си да гледа по два мача едновременно на отделни екрани. Когато е потърсен от Велес през 1997-а, Лудия пристига на интервюто с над 50 касети, с които да демонстрира доказателства за възгледите си за футбола. 20 години по-късно шефовете на Лийдс отиват в Аржентина да преговарят с него и са изненадани да разберат, че Биелса вече е изгледал всички мачове на отбора от предния сезон. По време на срещата Лудия изброява всички схеми, с които са играли противниците на Лийдс през сезона.

ТИЧАНЕ ДО ПОВРЪЩАНЕ

Жестоките му методи към футболистите са смятани за причина за тотални сривове във формата през последната третина от сезона. На тренировки Марсело обича да кара футболистите да тичат, докато не им се доповръща. Играчите на Лийдс минават през кантара всеки ден и който не показва прогрес във физически план, изпада от състава. Известни са и енергичните му тренировки, в които топката постоянно е в игра и няма никакви прекъсвания. Въпреки тези методи играчите обикновено го обичат - включително и звезди като Габриел Батистута, Маурисио Почетино, Бенжамен Менди, Аймерик Лапорт и Диего Симеоне. Всички те посочват Биелса като човек, от когото са научили страшно много. Когато Пеп изгражда един от най-великите отбори в историята на футбола (Барселона от 2009-2011), той посочва Биелса за треньор №1 в света. Но игралите за Лудия не пропускат да разкажат и за странностите му. Например, докато е селекционер на Чили, Биелса има навика след загуби да се съблича чисто гол пред футболистите и да ляга върху маса.

НЕВЕРОЯТНА СКРОМНОСТ

Аржентинският наставник е от богато семейство, но винаги е показвал невероятна скромност. Той е сред най-добре платените мениджъри в Чемпиъншип, но е невъзможно да видиш доказателства за състоянието му в начина на живот. 64-годишният специалист живее в малък апартамент с една спалня на горния етаж над магазин в търговски квартал на Лийдс. До базата на отбора ходи пеша, даже учтиво отхвърля предложения на журналисти и минувачи да го закарат, когато вали. Няма да го видите със скъпи вещи или дрехи, всъщност рядко носи нещо различно от спортната екипировка на Лийдс.

КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ МУ

Преди две години Марсело дари около 2 млн. паунда на Нюелс за нова база. Наставникът не определи жеста си като благотворителност, а като "изплащане на дълг" към клуба, който го е изградил. Глобата на Лийдс заради шпионския скандал също беше платена изцяло от Биелса по негово настояване.

За толкова голямо име в професията Лудия има скромен набор от трофеи и все още не е печелил нищо в европейския футбол. Но несъмнено притежава своя аура и даже своя собствена фенска база сред футболните ценители. Президентът на Марсилия сравни привличането му с това "да подпишеш с Лео Меси за 12 месеца". Сега Биелса е на крачка от това да стигне до Висшата лига с Лийдс и ако го направи, следващият сезон в елита определено ще е още по-вълнуващ.


Материал на "Тема спорт"