Това не беше край на сезона, за какъвто феновете на "Анфийлд" мечтаеха през септември. Тогава, през есента и в периода на закъснялото начало на новата кампания, съставът на Юрген Клоп сякаш беше напълно способен да вдигне втора поредна титла от Премиър лийг.

Но следващите месеци протекоха колкото бурно, толкова и неочаквано и разочароващо, а около Нова година сезонът се превърна в кошмар, за да стигне до жадуван и изстрадан хепиенд. В средата на март всякакви надежди за титла на Ливърпул се бяха изпарили, а и изглеждаше сигурно, че провалът ще е пълен с изпадане от топ 4 и пропускане на Шампионската лига.

10 мача преди края отборът посрещна Уулвърхемптън на цели 13 точки зад Лестър в класирането, а "лисиците" се движеха стабилно в четворката, следвани от Челси, Уест Хем, Евертън и Тотнъм. Челси на Тухел вече летеше, сензацията Уест Хем продължаваше да впечатлява, докато Ливърпул беше в процес на свободно падане с 6 загуби в последните си 7 мача.

Тогава "червените" някак успяха да се съберат и да намерят сили в себе си за мощна финална серия, останаха непобедени в последните 10 кръга и постигнаха 8 победи, с които даже завършиха трети. Целта беше изпълнена след доста треперене, с необходимата доза късмет, но и заради верни ходове от страна на Юрген Клоп.

Ето как беше спасен сезонът на Ливърпул в последните два месеца и какъв беше приносът на наставника:

1. Откри се печелившата двойка защитници

Най-очевидният проблем на Ливърпул през сезона бяха контузиите на основните централни защитници, които принудиха Клоп да прави експерименти, да взима спешно двама нови играчи през зимата и постоянно да сменя изпълнителите в тази зона.

Лиен от Върджил ван Дайк, Джо Гомес и Жоел Матип, мениджърът трябваше да измисли как да сглоби отбраната без да отслаби твърде много халфовата линия.

Експериментът с преквалифицирането на Джордан Хендерсън и Фабиньо не сработи, тъй като двамата се оказаха твърде важни за центъра на терена, а и също се контузиха. Новото попълнение Озан Кабак започна зле, но след това показа известна стабилност.

В заключителната част от сезона обаче Клоп реши отново да заложи на новаците Рис Уилямс и Нат Филипс, които не бяха изиграли нито минута за "червените" преди началото на кампанията.

По-рано те бяха допуснали важни грешки, но в края рамо до рамо записаха пет поредни победни мача, за да се отблагодарят по най-добрия начин на треньора си за доверието.

2. Тиаго и Фабиньо се събраха в центъра

Бляскавото лятно попълнение на Ливърпул беше Тиаго Алкантара, тъкмо спечелил златен требъл с Байерн Мюнхен. Но адаптацията му се оказа трудна и той пропусна голям част от първата половина на сезона заради контузия.

Тиаго се върна едва през януари, тъкмо когато отборът вече пропадаше шокиращо. В този период пък Фабиньо се възстановяваше от контузия в коляното.

Двамата се събраха и започнаха да играят заедно към края на сезона, а в 8 от последните 10 мача бяха един до друг в центъра - като резултатът беше 8 победи за Ливърпул.

Вероятно от самото начало планът на Клоп при привличането на Тиаго е бил да съчетае качествата на испанския национал с тези на Фабиньо, но партньорството заработи доста късно.

3. Атакуващото трио завърши силно сезона

Докато всички говореха за проблемите в защита, нападението на Ливърпул стана лесно разгадаемо за противниците и основните реализатори спряха да вкарват.

Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане ще бъдат запомнени като една от великите атакуващи конфигурации в английския елит, но през тази кампания не показаха обичайното постоянство. Изглежда липсата на почивка между сезоните започна да им се отразява, но накрая всичко си дойде на мястото.

В последните 10 кръга триото започна да функционира близко до познатите обороти. Салах беше изпреварен от Хари Кейн при голмайсторите, но отбеляза няколко ключови гола, Мане имаше участие в 8 попадения за десетте мача, както и Фирмино, който пък вкара два на Манчестър Юнайтед. Така финалният рейд към топ 4 стана възможен.


4. Александър-Арнолд влезе в час

Трент Александър-Арнолд беше един от футболистите, чиято игра най-много страдаше от принудителните разбърквания в защита. Формата на десния бек падна значително, а през пролетта той даже изпадна от състава на Гарет Саутгейт за последните световни квалификации.

Темата се превърна във водеща за английската преса, а Клоп скочи в защита на футболиста си и продължи неизменно да залага на него, оказвайки му пълна подкрепа. Отсъствието от националния отбор изглежда помогна на Трент, който успя да си почине и да направи обнадеждаващ край на сезона. Откакто Саутгейт го пренебрегна, той записа 4 голови паса - повече, отколкото беше осъществил в първите си 28 срещи от първенството този сезон.

Много е възможно Александър-Арнолд все пак да не попадне сред избраниците на селекционера за Евро 2020, но това също може да се окаже от полза на Ливърпул, защото един от основните футболисти на Клоп ще е отпочинал за новия сезон.


5. Дозата късмет, от която отборът се възползва

Късметът играе голяма роля във футбола, но когато той дойде при теб, трябва да се възползваш от него максимално и Клоп успя да го направи.

Първо, обстоятелствата се наредиха в полза на Ливърпул, когато дербито с Манчестър Юнайтед беше отложено заради протеста на феновете на "червените дяволи" против собствениците. Наложи се да бъде насрочена нова дата за дербито, която направи програмата на Юнайтед просто невъзможна и с 3 мача за 5 дни Оле Гунар Солскяер нямаше как да подготви отбора както трябва.

В този период Юнайтед вече беше спокоен за второто място в крайното класиране и загуби с 2:4 от Ливърпул. Вярно, че и Лестър се беше възползвал от ситуацията и беше надделял над експериментален състав на Юнайтед само два дни по-рано, но кой знае какво щеше да се случи, ако мачовете се бяха изиграли по предвидения ред?

Разбира се, най-емоционалният момент ще си остане голът с глава на вратаря Алисон Бекер, донесъл победата с 2:1 над Уест Бромич в последните секунди на срещата. Това сензационно изпълнение, което директно попадна сред най-емблематичните моменти в историята на Висшата лига, преобърна нагласите и превърна Ливърпул във фаворит за място в четворката.

Оттам нататък съмнения вече нямаше и с комфортна победа в последния кръг над Кристъл Палас целта беше постигната. Тимът избегна унизителен провал, който щеше да донесе ужасни финансови последици и най-вероятно да смали значително средствата за селекция.

Сега клубът и феновете гледат на новия сезон с надежда - на "Анфийлд" отново ще има публика, контузените в състава ще се завърнат, а Шампионската лига гарантира големи европейски вечери. Ливърпул на Клоп отново е в играта.


Материал на webcafe.bg