Няма съмнение, че „Златната топка“ е най-престижното индивидуално отличие във футбола. Въпреки че от 1990 година ФИФА започна да дава приза за №1 в света, анкетата на списание „Франс Футбол“, която е за най-добър в Европа, си за запази обаянието.

Всички знаят, че българската следа в нея е Христо Стоичков. Най-успелият наш футболист вдигна „Златната топка“ през 1994 година. А 24 месеца по-рано остана втори зад Марко ван Бастен, а мнозина по света твърдяха с основание, че е бил „ограбен“. Тогава Стоичков беше звездата на „Барселона“ и взе първата Шампионска лига в историята ни тима.

За „Златната топка“ се нае почти всичко. Но има някои факти, които са останали малко известни за футболната аудитория.

Ето кои са те.

„Блекпул“ и „Ливърпул“ са равни

Едва ли има друг показател, по който „Ливърпул“ да не изпреварва с много обиколки „Ливърпул“. Но това е по футболисти, спечелили „Златната топка“. Кавалерът от „Анфийлд“ е рожбата на клуба Майкъл Оуен. През 2001 година нападателят спечели пет трофея, макар не Висшата и Шампионската лига. Оуен стана четвъртият англичанин, обявен за №1 от „Франс Футбол“ след сър Стенли Матюс (1956 г.), сър Боби Чарлтън (1966 г.) и Кевин Кийгън (1978, 1979 г.). И точно тук „Блекпул“ изравнява „Ливърпул“. Матюс е не само футболист на малкия отбор, но е и първият носител на „Златната топка“ в историята.

Джордж Уеа – гордостта на Африка

Година след „Златната топка“ на Стоичков от „Франс Футбол“ решиха да разширят географията и в анкетата да бъдат посочвани играчи, които не са само от Европа. И веднага призът излезе от Стария континент. За първи и единствен път Африка спечели благодарение на Джордж Уеа. Големият нападател, идващ от малката във футбола Либерия, играеше тогава в „Милан“. Освен това защитаваше цветовете на други грандове като „Пари Сен Жермен“, „Челси“ и „Манчестър Сити“. След Уеа африканският континент произведе велик футболисти като Самуел Ето’о, Дидие Дрогба и Яя Туре, но нито един от тях не стигна до „Златната топка“.

„Манчестър Юнайтед“ е хегемонът от Висшата лига

Сър Алекс Фъргюсън превърна „Манчестър Юнайтед“ в знамето на модерната Висша лига. Все още никой не може да стигне „червените дяволи“ по титли в английския футбол. Но същото се отнася и по кавалери на „Златната топка“. Денис Лоу е първият от „Олд Трафорд“ с трофея през 1964 година. След него го постигна и Боби Чарлтън.  Когато „Юнайтед“ спечели първата си КЕШ през 1968-а, героят на отбора и Европа беше Джордж Бест. През новия век единственият носител на „Златната топка“ от „дяволите“ е Кристиано Роналдо (2008 г.).

Рекордьорът Грийвс

Да бъдеш номиниран за „Златната топка“ е престиж за цял живот. Има само един случай, когато това се случва на футболист, играл в три различни отбора през годината. Въпреки че не спечели трофея, Джийми Грийвс влезе в историята. Той започна 1961-а в „Милан“. Италианското му приключение обаче беше кратко и премина в „Челси“. В края на годината третият му тим стана „Тотнъм“. И в трите клуба Грийвс игра силно и това даде повод на „Франс Футбол“ да го постави сред номинираните.

Топ 3 от една държава

Традиционно преди обявяването на победителя „Франс Футбол“ информира кои играчи са в първата тройка на анкетата. Три пъти в историята в нея са били футболисти от една държава. Стартът е през 1972 година. Германия печели първата си титла от европейско първенство. И триото на „Франс Футбол“ се нарича Франц Бекенбауер, Герд Мюлер и Гюнтер Нетцер. Същото се случва и през 1981 година. Тогава германската гордост са Карл-Хайнц Румениге, Паул Брайтнер и Бернд Шустер.

За последно трио от една държава има Нидерландия. И лесно може да се досетите кога. „Лалетата“ спечелиха единствения си голям трофей – Евро’88. Тогава героите на Нидерландия се казваха Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард, станали по-късно чудото на „Милан“.

Материал на "Труд"