Раздираният от контузии отбор на Ливърпул постигна изключително драматична победа с 1:0 над Нотингам Форест в мач от 27-ия кръг на Висшата лига.

Срещата на втория най-кошмарен стадион в историята на мърсисайдци (б.р.: вижте статистика по-долу в текста) – "Сити Граунд", вървеше към 0:0, но в 99-ата минута Дарвин Нунес изкова успеха за гостите, който в края на сезона може да се окаже и с цената на шампионска титла. Преди това и двата отбора имаха добри шансове за гол, но отсъствието на един куп звезди за гостите за малко да натежи, особено върху младите им заместници.

Така Ливърпул събра 63 точки и ще остане на върха и след този кръг. Манчестър Сити (59 т.) и Арсенал (58 т.) дебнат от задна позиция, като шампионите и лондончани играят съответно с Манчестър Юнайтед на "Етихад" и Шефилд Юнайтед като гост. Форест заема 17-ма позиция с 24 т.

В следващия Ливърпул приема Сити на "Анфийлд", докато Нотингам гостува на Брайтън. 


Лидерът в Англия продължава да има огромни проблеми с контузени футболисти и в същото време няма право на грешна стъпка, защото преди началото на кръга имаше само точка аванс пред Манчестър Сити и две пред Арсенал.

В днешния следобед Юрген Клоп не можеше да разчита на девет футболисти, които изобщо не попаднаха в групата. Сред тях бяха звездите Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд и големият лидер на отбора Мохамед Салах. Доминик Собослай и Дарвин Нунес се завърнаха, но започнаха мача на скамейката.

Така Клоп беше принуден да заложи на няколко юноши в титулярния състав, сред които и голямото откритие Конър Брадли (20 г.). От 1-ата минута започна още Боби Кларк (19 г.), който дебютира като титуляр във Висшата лига, както и Харви Елиът (20 г.), който вече е утвърдено име на "Анфийлд" въпреки крехката си възраст.

Атаката на Нотингам поведе юношата на Манчестър Юнайтед Антони Еланга, подпомаган от бившия футболист на Челси Калъм Хъдсън-Одой и Дивок Ориги, който за седем години в Ливърпул така и не се наложи, но вкара няколко много важни голове, включително два при историческото 4:0 над Барселона на 1/2-финалите в Шампионска лига през 2019 г.

Ливърпул влезе в мача след триумфа за Карабао Къп, но и с ужасно представяне на "Сити Граунд". Преди срещата Форест беше непобеден в последните си 13 домакински мача срещу Ливърпул (6 победи и 7 равенства), като само срещу Арсенал (18 мача между 1905 и 1928 г.) мърсисайдци някога са имали по-дълга серия от мачове без победа като гост

И очакванията за тежка за битка за "децата на Клоп" се сбъднаха. Първото полувреме предложи напечени моменти и пред двете врати. След четвърт час игра Давид Ориги можеше да открие резултата, но ударът му профуча малко покрай целта.

После Луис Диас не уцели вратата от добра позиция, а в 25-ата минута Кевин Келъхър показа, че притежава нужната класа да замества Алисон. Антони Еланга излезе сам срещу вратаря и имаше цялото време пред себе си да реши как да го преодолее. Нападателят избра удар в долния десен ъгъл, но Келъхър с чудесна намеса с крак изби. 

След това шут на Диас беше блокиран. Първата част продължи да се развива в бързо темпо и с малко спирания на играта, но до гол така и не се стигна. След почивката Ливърпул натисна и удар на Андрю Робъртсън от наказателното поле беше блокиран. После Алексис МакАлистър и Харви Елиът не успяха да вкарат, а след час игра на терена се появи и Дарвин Нунес. 

Но малко след това Нотингам можеше да поведе чрез Еланга, чийто страховито изпълнение прелетя покрай лявата греда. В 73-ата минута Нунес засече с глава, но в аут. Четвърт час преди края статистиката показваше 5:15 удара в полза на гостите, а 60 секунди по-късно в игра влезе и Доминик Собослай.

Дълбоко в добавеното време Нунес засече с глава, но Матс Селс с фамозна намеса отрази. Гостите продължиха да натискат и усилията им се увечнаха с упех в 99-ата минута. МакАлистър завъртя топката дълбоко в наказателното поле и намери непокрития Нунес, чийто удар отблизо с глава попадна в долния ляв ъгъл за крайното 1:0!

Нотингам – Ливърпул 0:1

Голмайстор: 0:1 Нунес (90+8)

Нотингам: Селс, Уилямс, Омобамиделе, Мурийо, Тофоло, Домингес (79-Данило), Йейтс, Хъдсън-Одой, Гибс-Уайт, Еланга, Ориги (65-Авонии)
Мениджър: Нуно Ешпирито Санто

Ливърпул: Келъхър, Гомес, Конате, Ван Дайк, Робъртсън (60-Нунес), Брадли (84-Цимикас), Кларк (60-Ендо), Мак Алистър, Елиът (76-Собослай), Диас, Гакпо (84-Данс)
Мениджър: Юрген Клоп

Стадион: "Сити Граунд"
Съдия: Пол Тиърни
Жълти картони: Данило, Гибс-Уайт (Нотингам); Робъртсън, Данс (Ливърпул)

Снимка: БГНЕС