Наставникът на Реал Мадрид Карло Анчелоти отправи сериозна критика към идеята на ФИФА да провежда Световно първенство по футбол на всеки две години, вместо на всеки четири, какъвто е цикълът от самото началото на Мондиалите през 30-те години на миналия век.

Желанието на ФИФА да провежда по често Световно първенство среща сериозно съпротива в Европа и Южна Америка, а Анчелоти е поредната уважавана личност от света на футбола, която се противопоставя на идеята. "Световно първенство на всеки две години? Защо направо не го направите всяка година? Футболният календар е много сериозен проблем. Нещо трябва да се промени. Има мачове, които са безсмислени. Ясно е, че в момента ФИФА и УЕФА не се разбират особено, но те трябва да направят нещо по въпроса, защото напрежението върху играчите е твърде голямо", коментира Анчелоти.

В същото време стана ясно, че ФИФА е разчела данните от своето изследване сред феновете по доста манипулативен начин, за да обяви, че мнозинството от привържениците иска Световното първенство да се провежда по-често. На феновете е бил зададен въпрос колко често искат да има Мондиал, като 11 процента са отговорили всяка година, 30 процента на две години, 14 процента на три години и 45 процента на четири години. От това ФИФА вади изводът, че 55 процента искат Световно първенство по-често, но пренебрегват факта, че най-много подкрепа сред феновете има опцията цикълът да не се променя.

На 30 септември ФИФА ще проведе среща с всичките си членове, на която да обсъди идеята за по-често провеждане на Световно първенство.