Представителят на Реал Мадрид Емилио Дюма обвини пред френския Сенат инерцията на френската полиция за обирите и ексцесиите, претърпени от много фенове при достъпа им до "Стад дьо Франс" в Сен Дени преди финала на Шампионската лига срещу Ливърпул.

„Никога не съм виждал толкова пасивно отношение от страна на полицията“, оплака се цитираният от „Труд“ Дюма, който говори на френски по време на видеоконференция пред комисията за разследване на бунтовете преди финала на Шампионската лига на 28 май, когато много фенове без билети или с фалшиви такива се опитаха да щурмуват стадиона, прескачайки входовете му, а други с редовни карти за влизане останаха извън "Стад дьо Франс" и бяха тъпкани и бутани от тълпата. В следствие на това мачът закъсня с около 40 минути.

„Не разбирам защо финалът бе в Сен Дени, в квартал с толкова много престъпност“, добави членът на фен клуба на Реал, който присъства на финала в Сен Дени с трима испански приятели. Мъжът каза, че се чувства "засрамен от образа" на Франция.

Дюма уточни, че феновете на Ливърпул са били "много миролюбиви и коректни" и призна, че "не разбират" обвиненията на вътрешния министър Жералд Дарманин, който обвини британските привърженици за безредиците.

От своя страна говорители на феновете на Ливърпул осъдиха "агресивността" на френската полиция и обвиниха Дарманин, че се държал с феновете на британския клуб "като хулигани от 80-те години".

Джо Блот, президент на асоциацията Spirit of Shankly, подчерта неоправданото използване на сълзотворен газ от френската полиция. Според Блот френските власти смятат, че „всички фенове са хулигани от 80-те години на миналия век, със сигурност повлияни от пропагандата на трагедията в Хилсбъро“, намеквайки за лавината, при която 97 души загинаха през 1989 г. в мач между Ливърпул и Нотингам Форест.

Президентът на фен клуба на англичаните се оплака от "заклеймяването", от което страдат оттогава последователите на "червените", на които се приписва онази трагедия от преди 33 години. Те настояват за оставката на министъра на вътрешните работи на Франция.

Тед Морис, представител на феновете на Ливърпул с увреждания, обяви: „Моля ви да оттеглите дивите си и необосновани обвинения и ако нямате благоприличието да го направите, трябва да изберете най-почтеното решение и да подадете оставка".

Морис разказа няколко от хилядите инциденти, съобщени му, включително атаки със сълзотворен газ върху деца, засегнати от аутизъм или множествена склероза. „Никога няма да простим отношението на (френските) власти, нито един фен не е отговорен за случилото се“, добави Морис.

Разследващата комисия, създадена от Галския сенат, продължава своя ход, въпреки че вече публикува първите си заключения, в които предупреждава за "липса на подготовка" в организацията, създадена за финала.