Реал Мадрид и Атлетико Мадрид сътвориха истинска драма на „Сантяго Бернабеу“ на ¼-финалите в турнира за Купата на Краля. „Кралете“ осъществиха поредния си страхотен обрат, побеждавайки с 3:1 след продължения и се класираха на полуфиналите. В редовното време двата отбора завършиха 1:1. „Дюшекчиите“ завършиха дербито с 10 души заради скоростни две официални предупреждения на Стефан Савич, който пое преждевременно към съблекалните в 99-ата минута. Именно червеният картон се оказа най-големият помощник и подарък за отбора на Реал, който се мъчеше в половината на Атлети.

Преминалият и през школата на „кралете“ и бивш футболист на „лос бланкос“ Алваро Мората откри резултата в 19-ата минута. Златният жокер Родриго изравни в 79-ата минута след феноменален индивидуален пробив. Бензема донесе обрата в 104-ата минута, а Винисиус в 122-ата минута узакони победата на „кралете“.

Като цяло хората на Карло Анчелоти имаха териториално превъзходство през целия мач и в крайна сметка измъкнаха с мъка победата след 120-минутната драма. Възпитаниците на Чоло Симеоне пък пропуснаха златни шансове, които можеха да ги изведат до крайния успех още в редовното време.

Така Реал Мадрид се присъедини към Барселона, Осасуна и Атлетико Билбао, които също се класираха за полуфиналите в надпреварата.

Логично дербито започна с натиск на Реал. „Дюшекчиите“ обаче демонстрираха характерната за тях самоотверженост в отбрана и удържаха набезите на „лос бланкос“. Хората на Карло Анчелоти владееха топката, но не успяваха да намерят верния път към вратата на Облак.

Атлетико отговори с удар отдалеч на Кореа в 17-ата минута, преминал встрани от целта. Гостите откриха резултата с първата си по-сериозна възможност пред вратата на Куртоа. Това се случи в 19-ата минута, когато Нахуел Молина получи отличен пас отдясно в пеналта и веднага прати успоредно топката към връхлитащия Алваро Мората, който не сгреши и заби топката в опразнената мрежа – 0:1.

Първият точен удар за Реал дойде едва в 25-ата минута. Федерико Валверде шутира извън наказателното поле, но не затрудни Облак. „Лос бланкос“ пропусна страхотен шанс в 32-ата минута. Кроос центрира остро от фаул, а Облак се размина с топката, но Едер Милитао не успя да я засече в мрежата.

В 44-ата минута Анчелоти извърши принудителна смяна. Ферлан Менди се контузи и напусна, а негово място влезе Дани Себайос.

След почивката Реал наложи сериозен натиск. Гостите продължиха да се бранят организирано. В 55-ата минута Валверде пробва техничен удар с пета, но не уцели целта. Последва феноменално спасяване на Облак в 58-ата минута. Стражът отрази страхотен удар на Карим Бензема от дъгата на пеналта.

Реал продължи да търси изравняването, а Атлетико дебнеше на контраатака. При една от тях се стигна до пряк свободен удар. Гризман изстреля снаряд, но топката бе в обсега на Куртоа, който показа завиден рефлекс и изби в корнер. След неговото изпълнение Витсел пробва ножичен удар, преминал на сантиметри от дясната странична греда.

Усилията на „кралете“ се увенчаха с успех в 79-ата минута. Резервата Родриго направи уникален индивидуален пробив, преминавайки като на парад през трима защитници на съперника и със страхотен удар с външен фалц матира Облак – 1:1.

Около минута по-късно бразилецът би от дъгата на пеналта, но над вратата на Облак. В 84-ата минута Гризман направи фрапантен пропуск. Французинът бе изведен зад гърба на защитата и остана сам срещу Куртоа, шутира много силно, но не уцели очертанията на вратата. При тази ситуация останаха съмнения за засада на Гризман.

В първата минута на добавеното време дебютиращият в мадридското дерби Мемфис Депай нахлу в пеналта и стреля, но белгийският голкийпър на Реал се справи. До края не падна нов гол и сблъсъкът влезе в продължения.

Винисиус Жуниор показа класата си в 95-ата минута, преодоля и Облак, но защитник блокира удара му на голлинията. След корнера Рюдигер стреля с глава покрай дясната греда.

Малко след това дойде сюблимният момент, който наклони сериозно везните в полза на Реал. Стефан Савич си изкара две лекомислени официални предупреждения в рамките само на 2 минути между 97-ата и 99-ата минута. Съдията Сесар Сото Градо му показа второто за фал срещу Камавинга. Така Атлети остана с човек по-малко на терена.

В 100-ата минута Родигер с глава отново не успя да порази целта. Това обаче стори Карим Бензема в 104-ата минута, правейки пълен обрат. Марко Асенсио центрира остро по тревата от десния фланг, при което няколко души се разминаха с топката, която стигна до французина, а той без забавяне я прати в мрежата на Облак – 2:1.

През второто продължение Реал заигра по-спокойно, а „дюшекчиите“ макар и с 10 души на терена направиха опит да стигнат до изравняване. В 110-ата минута Депай пропусна страхотен шанс, след като не успя от няколко метра да вкара след карамбол при ъглов.

Във втората минута да добавеното време на второто продължение Винисиус Жуниор със солова акция и удар от дъгата на пеналта фиксира крайното 3:1.

Реал Мадрид – Атлетико Мадрид 3:1

Голмайстори: 0:1 – Алваро Мората (19), 1:1 – Родриго (79), 2:1 – Карим Бензема (104), 3:1 Винисиус (120+2)

Реал Мадрид: Куртоа, Начо, Милитао, Рюдигер, Менди, Камавинга, Модрич, Кроос, Валверде, Винисиус ,Бензема

Атлетико Мадрид: Облак, Молина, Ермосо, Савич, Рейнилдо, Родриго де Пол, Льомар, Коке, Гризман, Кореа, Мората