Атлетико Мадрид удари Барселона с 3:2 на стадион "Крал Абдула Спортс Сити" и е вторият финалист за суперкупата на Испания. В неделя "бандата на Чоло" излиза срещу Реал Мадрид в мач за трофея.

Лео Меси и компания имаха превес през първата част, но не успяха да реализират и бяха наказани буквално секунди след почивката. Влезлият като смяна Коке беше изведен в наказателното поле и не сбърка.

Меси обаче се развихри и пет минути след това изравни резултата с десния крак, а малко по-късно вкара с левачката. Второто му попадение беше отменено заради игра с ръка, макар той да си поведе топката с рамо.

Пълният обрат дойде в 62-ата минута, когато бившият играч на Атлетико Антоан Гризман отбеляза, а десетина минути след това гол на Жерард Пике беше отменен заради несъществуваща засада на Артуро Видал.

Алваро Мората изравни от дузпа, но реферът Гонзалес напълно оплете конците, защото малко след това не маркира втора дузпа за Атлетико заради игра с ръка на Пике. В 86-ата минута обаче Анхел Кореа вкара след бърза контраатака и пълният обрат беше факт.


Първите минути бяха за "дюшекчиите", които тръгнаха много смело, но постепенно испанският шампион взе инициативата и наложи характерния си очевиден превес по отношение притежанието на топката.

Първата реална голова възможност обаче се откри чак в средата на първото полувреме, когато Лео Меси игра на двойно с Жорди Алба и бекът му върна превъзходно с петичка. Шесткратният носител на Златната топка стреля моментално от движение, но Ян Облак спаси.

Натискът на "блаугранас" се засилваше и вратата на мадридчани беше обсадена. Тупалка на Антоан Гризман срещна тялото на противник, а след това Меси би покрай лявата сглобка. Беше изминал половин час игра, когато и Атлетико показа зъби, но Нето спаси удара на Ерера.

Най-добрата възможност в мача се откри пред Гризман пет минути преди почивката, когато бившият ас на Атлетико беше изведен от Луис Суарес сам срещу Облак, но стражът отново се намеси блестящо.

Леден душ заля каталунците буквално няколко секунди след подновяването на играта, защото Атлетико Мадрид откри резултата с първата си по-сериозна акция. Феликс чукна към Кореа, който намери Коке и влезлият като смяна халф бутна топката в долния ляв ъгъл.

Радостта на мадридчани обаче не продължи дълго, защото пет минути след това Барселона изравни. Луис Суарес свали за Лионел Меси, който се пребори за топката в пеналта и изригна с кинжален удар с десния крак, намирайки лявия ъгъл на съперниковата врата.

Облак спаси удари на Меси и Гризман, но нямаше какво да стори преди изтичането на час игра, когато Лео го матира за втори път. Реферът Хосе Гонзалес обаче много странно отмени попадението заради игра с ръка, макар да се видя, че Меси спира топката с лявото си рамо.

Правдата все пак възтържествува три минути по-късно, когато Гризман наказа бившия си отбор. Луис Суарес стреля много силно с глава и накара Облак да падне на земята след спасяването си, а Антоан направи успешна добавка на празна врата.

Много опасен удар от движение на Луис Суарес от движение беше спасен от вратаря  на Атлетико, а малко по-късно съдията Хосе Гонзалес отново посече каталунците, защото им отмени редовен гол. Артуро Видал свали за Жерард Пике и защитникът вкара на празна врата, но арбитърът прецени, че чилиецът е бил в положение на засада, макар да нямаше такава.

Бърза атака на Атлетико по-късно донесе дузпа на отбора, защото Нето спъна Витоло в наказателното поле и Алваро Мората не сбърка от бялата точка, пращайки топката в долния десен ъгъл. Очевидно реферът се уплаши от съдийското рамо в полза на "дюшекчиите", защото след това не отсъди чиста дузпа за Чоло Симеоне и компания, когато Пике игра ръка с пеналта на своя отбор.

Барса очевидно беше в нокдаун, защото в 86-ата минута дойде и пълният обрат. Пике загуби топката от Мората, който изведе Анхел Кореа на стрелкова позиция и острието реализира, въпреки намесата на Нето. До края Барса не успя да стигне до чиста голова възможност и пропуска очаквания с голямо нетърпение финал с Реал Мадрид.

 

Барселона - Атлетико Мадрид 2:3

0:1 Коке - 46'
1:1 Лионел Меси - 51'
2:1 Антоан Гризман - 62'
2:2 Алваро Мората - 82', д.
2:3 Анхел Кореа - 86'

Водеща снимка: БГНЕС