Най-очакваното нещо на света се случи - Барселона уволни Ернесто Валверде и на неговото място застана Кике Сетиен. В понеделник се проведе дълго събрание на ръководството на каталунците и официалното обявяване на рокадата се забави, тъй като вече бившият треньор, известен с прякора Мравката, отказваше да разтрогне договора си. 

Все пак двете страни стигнаха до консенсус и след полунощ на официалния сайт на блаугранас бе съобщена новината: "Барселона и Ернесто Валверде постигнаха споразумение за прекратяване на неговия договор като треньор. Благодарим за всичко, успех в бъдеще".

Не след дълго лос кулес обявиха и новия си наставник - Кике Сетиен. 61-годишният специалист парафира договор за 2 години и половина (б.р. - до лятото на 2022-а). Интересното е, че Барса е успяла да убеди родения в Сантандер наставник да приеме няколко специални клауза в контракта си, които позволяват по-лесна евентуална раздяла. Споразумението може да бъде прекратено от някоя от страните още след първите 6 месеца, с други думи след края на настоящия сезон, информира ESPN. Това може да стане и след края на кампания 2020/21 и ако каталунците не са доволни от свършеното от Кике Сетиен, ще могат да го уволнят, без той да получава каквато и да е финансова компенсация.

За последно новият треньор на лос кулес беше начело на Бетис, а в своята кариера е водил още Сантандер, Поли Ехидо, Логронес, Луго, Лас Палмас и националния отбор на Екваториална Гвинея. Кике Сетиен напусна Бетис след края на миналия сезон, а интересното е, че още през миналия януари той бе свързван с поемането на юздите на "Ноу Камп".

Кике Сетиен винаги е възхвалявал Лионел Меси като най-добрия в историята на футбола. В едно интервю за El Pais преди време 61-годишният специалист разказа за първата си среща с аржентинеца: "Запознах се с него по времето, когато Пеп Гуардиола бе начело. Бях поканен да изгледам една тяхна тренировка. Стоях встрани и следях само Меси. След края на заниманието отидох при него и го помолих да играе, докато съм жив".

Прякорът на новия треньор на каталунците е Маестрото и го получава в Сантандер, където прекарва голяма част от футболната си кариера. Той се превръща в идол за местните фенове, тъй като защитава цветовете на клуба цели 12 години, а след това го вкарва в елита през 2002-а като треньор. Официалният дебют на Кике Сетиен ще е в неделя, когато Барса приема Гранада.

Валверде пък си тръгва въпреки солидната си статистика на "Ноу Камп". Под негово ръководство блаугранас спечелиха две титли от Ла Лига, една Купа на Испания и една Суперкупа на страната. За последно Барселона уволни треньор в хода на сезона преди цели 17 години. Тогава лос кулес изоставаха на 20 точки от първото място и бе изгонен Луис ван Гаал.

За 2 години и половина на "Ноу Камп" обаче записа шумни провали в Шампионската лига - срещу Рома през 2018-а и Ливърпул през 2019-а. Барселона е лидер и през този сезон в Ла Лига, но отборът е доста колеблив и спечели едва 1 от най-скорошните си 4 двубоя за първенство. Загубата с 2:3 от Атлетико Мадрид в Суперкупата на Испания пък беше последният пирон в ковчега на специалиста.


Материал на вестник "Тема спорт"