Един от най-известните и горди каталунци Жоан Гаспар изтегли късата клечка, защото остава в историята като един от най-слабите президенти на Барселона в новото време. 

Той ръководеше клуба от 2000 до 2003 година в период, който за мнозина на "Ноу Камп" се нарича "тъмна ера".

"Блаугранас" имаха своите епизодични избухвания и култови победи, но като цяло нямаха нужното постоянство и често се превръщаха в боксова круша не само за другите грандове, но и за доста по-скромни от тях противници.

Вестник "Марка" извади десет лафа на Гаспар, а Gol.bg ви ги представя с най-голямо удоволствие. Нека се посмеем заедно:


"Чунчинчуачинчанчунчи"

Да, ние също реагирахме като вас. Гаспар наистина изрече тази "дума". Случи се през юни 2001 година, когато го питаха за бъдещето на голямата звезда по онова време Ривалдо.

"Колко пъти да ви кажа, че Ривалдо не се продава. Искате да го кажа на китайски ли? Добре - Чунчинчуачинчанчунчи!"

 

"Не ми харесват хора, които идват до къщата ми и ме провокират"

Става дума за обясненията, които журналистите искаха на боса след онзи паметен мач, в който "предателят" Луиш Фиго беше замерен на "Ноу Камп" със... свинска глава. Заради трансфера си в Реал Мадрид...

По онова време испанската футболна федерация започна дисциплинарни действия срещу Гаспар, а Барселона получи тежко наказание.

 

"Тук съм и оставам"

Не, не го каза вербално, а с езика на тялото си. Случи се през 2002 година след загуба от Севиля, която остави Барса само на 2 точки над зоната на изпадащите. Феновете поискаха оставката му, но той не си тръгна. Вместо това се изправи гордо на мястото си и стоя прав така срещу феновете на каталунския колос няколко минути в знак на несъгласие. Това беше началото на неговия край като президент.

 

"Лелката пред тоалетните е най-приятният човек в Реал Мадрид"

Нито Гаспар харесваше "белия балет", нито мадридчани го харесваха. Затова и тази фраза дойде очаквано за мнозина, но все пак си беше смешна. 

"Жената ме погледна доста нервно, но аз не исках да кажа, че другите жени там не са приятни. Просто исках да я похваля, а те не го приеха никак добре", бе споделил след това президентът на Барса.


"Майка ми и майката на Луис Енрике са най-популярните майки на Бернабеу"

Култово, при условие, че българските фенове са кът на испанските стадиони. Гаспар се изцепи по този начин през април 2005 година и затвърди взаимната ненавист по оста Барселона - Мадрид.


"Бих искал Реал Мадрид да изпадне във втора дивизия. Всъщност не, нека да е трета"

Той винаги се е отвращавал от "кралете" и отваря бутилка шампанско (или вино) при всяка тяхна издънка. Е, точно докато беше президент на Барса Гаспар май беше въздържател...


"Притеснявам се, когато Флорентино Перес казва, че съм брилянтен президент. Очаквам с нетърпение деня, в който той ще ме нарече "ко*еле"

Тук Гаспар със сигурност изпитваше силна душевна болка, защото думите му дойдоха малко след невиждания до този момент трансфер от такъв тип - Луиш Фиго предаде цяла Каталуня и премина в редиците на вечния враг Реал Мадрид.


"Ние сме родени с престиж. Други се нуждаят от трофеи и скъпи попълнения, за да го постигнат"

Гаспар не се притесняваше, че нещата за Барса не вървят добре и наричаше своя клуб "№1 в света", докато мадридчани печелеха трофеите.


"Барселона е като най-красивата жена в света"

и продължи: "може би на моменти тя може да си позволи да не изглежда толкова атрактивно, но жената не се променя и си остава красива. Ние сме лудо влюбени в тази жена".


"Ноу Камп" е като "Лисеу" (б.р. театър в Барселона, една от водещите оперни зали в Европа), а "Сантяго Бернабеу" - "El Molino" (б.р. известно кабаре в Барселона).

Ясно е какво имаше предвид Гаспар, но думите му могат да се тълкуват доста двузначно.


 

Материал на Gol.bg по информация на "Марка"