Двубоят срещу "Алавес" в неделя имаше много по-голям заряд за "Барса", отколкото изглеждаше първоначално. Въпреки че в мача нямаше никакъв залог (голмайсторският приз на Меси го оставяме настрана), всички в клуба очакваха с нетърпение резултата най-вече заради това да видят какъв имидж ще покаже отбора след серията слаби резултати.

На всеки бе ясно, че бъдещето на треньора Кике Сетиен е под въпрос, след като Барса загуби битката с "Реал" (Мадрид) за титлата в предния кръг. И най-вече заради думите на Меси след това, в които той посочи треньора като главен виновник за фиаското. Още един мач, като този срещу "Осасуна", щеше да даде окончателната присъда за треньора.

Но не. Срещу "Алавес" всичко мина по мед и масло. Отборът показа красивото си лице, а и бе улеснен от противника, който не играеше за нищо. Но "Барса" показа страхотна игра и един силен резултат – 5:0. Това бе първата стъпка към нормализиране на нещата. След това дойде и втората, която бе фундаментална. Става въпрос за думите на примирие, които изрече Меси. Той подчерта ангажираността и отношението на всички в отбора. Изтъкна самокритиката в съблекалнята след мача с "Осасуна". Намаляването на напрежението беше очевидно, защото речта му нямаше нищо общо с тази от миналия четвъртък. Ситуацията се успокои и сега всичко сочи, че Сетиен ще бъде на пейката на "Барса" в мача срещу "Наполи" от Шампионската лига.

Бордът на директорите подкрепи действията на треньора след катастрофата срещу "Осасуна". Сетиен първо се срещна със спортния директор Абидал, а после и с президента Бартомеу. Бяха казани много неща, доста проблеми бяха изгладени.

Но се чакаше мачът на „Мендисороса“. Той трябваше да бъде доказателството, че ситуацията може да бъде променена и по този начин да продължи да се поддържа доверието към Сетиен, докато междувременно в офисите на „Камп Ноу“ няколко треньори се предложиха за негови заместници.

В момента настроенията са такива, че Сетиен най-вероятно ще води "Барса" в ШЛ. Бордът счита, че ситуацията вече се контролира след серията от срещи между треньора, играчите и президента. Ръбовете изглеждат изгладени. Сега следват няколко дни почивка, в които, априори, няма да се предприемат действия. Виж, оставането на Сетиен и за другия сезон вече е друга история.

Луис Рохо, в. „Марка“, превод на в-к Монитор