Тотална война на "Ноу Камп". Мегазвездата Меси срещу президента Бартомеу... И Барса плаче. Силна болка изпитват днес всички каталунци, след като чуха новината, че най-добрият играч в историята обявява желанието си да напусне. Направи го чрез студен факс.

Момчето, което стана гений на "Ноу Камп" и спечели 6 пъти "Златната топка", напуска след 16 сезона в първия отбор, но го прави през задната врата. Сякаш вече няма връщане назад. Омръзна му от президента, а с времето несъгласието прерасна в омраза. А след омразата - разпад! Вече започна тежката съдебна битка за прекратяването на договора на Меси. Неговите адвокати твърдят, че клаузата да си скъса контракта още е валидна, защото заради пандемията от COVID-19 сезонът на практика бе удължен до края на август.

В същото време от клуба контрират, че въпросната клауза за едностранно напускане вече е изтекла. Това означава, че всеки, който иска да привлече Меси, трябва да плати посочената освобождаваща сума - 700 милиона евро. Но този съдебен иск в крайна сметка е най-малкото. Наистина тъжното е, че последният мач на гения с фланелката на блаугранас е унизителното 2:8 срещу Байерн. Невъзможно е да си помислим, че е така, но славната кариера на Лео в отбора на неговия живот завършва по толкова сърцераздирателен начин.

Сякаш въжето, което свързваше двете страни, вече е скъсано на хиляди парчета. Историята ще съди кой е прав и кой е крив, но върху наследството на Бартомеу винаги ще тежи това черно петно - да го помнят като президента, който изпусна най-великия играч на клуба за всички времена. Видяхме Меси отвратен, пречупен и разбит. Гледаше безсилно при 2:8 от Байерн. Защото всичките му усилия на полето отново бяха сведени до нула.

Спортният проект се провали, Лео се умори от вечните обещания, а Бартомеу погреба и последното, което остана от най-добрата Барса. Меси пък разруши и малката надежда, която феновете имаха в новия проект на треньора Роналд Куман. Какво остава сега? Пустиня. Горчивина. Гняв. Бъдеще без бъдеще. Какъв срам е всичко!

Луис МАСКАРО, SPORT, превод на в-к Тема спорт