Президентът на испанския футболен клуб Барселона Хосеп Мария Бертомеу е обвинен в корупция, съобщава испанското издание Ел Мундо, цитирано от БНР.

Обвинението твърди, че Бертомеу е получавал лични финансови облаги от транзакции, извършени от името на клуба. Според източника това се дължи на случая с мащабни репутационни кибератаки срещу опоненти на президента на Барселона, сред които бяха например футболистите Лионел Меси и Жерар Пике. По-рано радиостанция Cadena SER заяви, че самият клуб е жертва на кибератаката. Също така бивши играчи на каталунския отбор Шави, Карлес Пуйол и Хосеп Гуардиола биха могли да станат жертви на кибератаки.

Обвинението твърди, че Бартомеу е разрешил плащане за репутационна кампания за кибератака, която струва шест пъти пазарната стойност на услугата. Каталунският клуб отрече участие в кампанията.

58 – годишният Бартомеу и е президент на Барселона от 2014 г. По-рано капитанът на Барселона Меси, който възнамерява да напусне отбора поради разногласия с ръководството, отправи призивпо адрес на Бартомеу да подаде. Президентът заяви, че е готов да напусне поста , ако Меси поднови договора си с клуба.